Izvor: B92, 11.Avg.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vređanje žrtava holokausta

Varšava, Hag -- Na jednom holandskog Internet-sajtu stoji film, kao pozivnica za tehno-žurku, koji se ruga žrtvama holkausta.

Uprkos intervenciji Ministarstva inostranih poslova Poljske, sa posećenog sajta nije skinut amaterski film koji se ruga žrtvama nacističkog koncentracionog logora Aušvic. Kao javljaju mediji, film je, kao šalu, napravio jedan holandski student, koristeći arhivske snimke iz nacističkog logora.

Slike logora Aušvic-Birkenau, izgladnelih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << logoraša, gasnih komora i leševa prate modifikovane poruke kopirane sa natpisa na nacističkim logorima: "Rad oslobađa" parafrazirano je u "Igra oslobađa", a "Besplatan prevoz kući" stoji uz slike leševa koje izvoze iz logora u masovne grobnice, a uz i skandiranje "Zig hajl", što je bio nacistički pozdrav.

Poljska je još pre dve nedelje od Holandije zahtevala da pozivnicu na nepostojeću žurku ukloni sa Interneta.

Slučaj je pod istragom tužilaštva u Amsterdamu, a holandska diplomatija je saopštila da je šokirana i ogorčena, ali film je i dalje na sajtu, uz objašnjenje da je reč o pokušaju da se pokaže kolike rupe u obrazovanju i poznavanju nedavne istorije Holanđani imaju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.