Vrata iz logora Dahau pronađena u Norveškoj

Izvor: N1 televizija, 02.Dec.2016, 19:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vrata iz logora Dahau pronađena u Norveškoj

Vrata s natpisom "Arbeit macht frei", ukradena krajem 2014. s ulaza u nacistički koncentracioni logor Dahau, "vrlo verovatno" su pronađena u Norveškoj, objavila je bavarska policija.

"Policija Bergena je na anonimnu dojavu pronašla i preuzela vrata od kovanog gvožđa s tim poznatim natpisom", navela je nemačka policija.

Nemačka policija ranije je ponudila nagradu od 10.000 evra onome ko da informaciju o vratima, teškim oko 100 kilograma, ukradenim 2. novembra >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << 2014.

Za sad nema informacija o osumnjičenima za krađu vrata.

Logora Dahau, smešten nekoliko kilometara od Minhena, otvoren je 1933. godine, manje od dva meseca pošto je Adolf Hitler postao kancelar Nemačke. U njega su se prvo slali politički zatvorenici, da bi u Drugom svetskom ratu postao logor smrti u kojem je ubijeno više od 41.000 Jevreja pre nego što su ga američki vojnici oslobodili 29. aprila 1945.

Još jedan natpis "Arbeit macht frei" ukraden je 2009. s ulaza u nekadašnji logor Aušvic. Lopov, švedski neonacista Anders Hoegstroem, uhapšen je i osuđen na dve i po godine zatvora. Metalni natpis je pronađen isečen na tri dela. Na ulazu je bila replika dok nije obnovljen i ponovno postavljen 2011.

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.