Izvor: B92, 17.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vozovi preko granice dve Koreje

Munsan -- Vozovi iz Južne i Severne Koreje danas su po prvi put posle 56 godina prešli granicu između dve zemlje.

U dva voza, koji su prošli jedan drugome u susret, bilo je 100 Južnokorejaca i 50 Severnokorejaca, među kojima slavne ličnosti i političari, kao i bivši zaposleni na vozovima koji su nekada spajali sever i jug Korejskog poluostrva. Trebalo je da vozovi između dve Koreje krenu još pre godinu dana, ali je polazak odložen.

Voz iz Južne Koreje ispraćen >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je vatrometom, tradicionalnim bubnjevima i mahale su mu stotine ljudi zastavama. Železnički saobraćaj između Severne i Južne Koreje prekinut je 1951. godine.

Današnji polazak je dogovoren pre nedelju dana. Tom prilikom dogovoren je samo jedan polazak vozova, mada je Južna Koreja tražila više.

Vlada Južne Koreje kritikovana je jer pruža veliku pomoć Severnoj Koreji, koja blokira saradnju i izaziva međunarodne krize sprovođenjem nuklearnih proba.

Južna Koreja, svesna da bi ujedinjenje koštalo stotine milijardi dolara, nastoji da pokrene niz projekata koji bi postepeno ponovo zbližili dve zemlje.

Dve Koreje, formalno još u ratu, budući da je sukob završen samo primirjem, već decenijama su oštro razdvojene demilitarizovanom tampon zonom.

U nastojanju da Severna Koreja dozvoli prelaske vozova, Južna Koreja je severnom susedu ponudila pomoć od 80 miliona dolara za industriju.

Južna Koreja, koja kopnenu granicu ima jedino sa Severnom Korejom, želi da razvije železnički saobraćaj preko teritorije Severne Koreje koji bi je spojio sa Kinom i Rusijom, odnosno sa tranšibirskom železnicom, a time i sa Evropom.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.