Izvor: B92, 08.Feb.2004, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vozilo "Spirit" uspešno izbušilo rupu u steni

San Francisko -- Robot-vozilo "Spirit", koje se nalazi na Marsu, izbušilo je rupu u jednoj steni, čime je pokazalo da se vratilo u puno operativno stanje, saopštili su naučnici NASA-e. Bušenje je bilo planirano, a kružna rupa je duboka 2,65 milimetara. Stenu, gde je rupa napravljena, naučnici su prozvali Adirondak, navodi se na veb sajtu misije "Spirit". Kompjuteri na vozilu pokvarili su se ubrzo po sletanju zemaljske sonde na Mars, 3. januara. Inžinjeri su u sredu izbrisali i formatirali >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Spiritovu "fleš" memoriju, koja je postala preopterećena, a koristi se za skladištenje fotografija. One se potom šalju na Zemlju.

"Spirit" se u celodnevno operativno stanje vratio u četvrtak. Njegov robot-blizanac "Oportjuniti" nalazi se na suprotnoj strani planete.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.