Vostok u domu najstarijeg ruskog veterana

Izvor: Vostok.rs, 09.Maj.2023, 15:30

Vostok u domu najstarijeg ruskog veterana

 
Jevsej Jakovlevič Rudinski (1922), najstariji veteran na paradi u čast Dana pobede, je pilot-navigator jurišno-bombarderskog aviona Pe-2. Učestvovao je u Kurskoj bici, oslobađanju teritorije Belorusije i Poljske. Krajem aprila 1945. leteo je na borbene zadatke u Berlin. Navigator posade 128. crvenozastavnog bombarderskog vazduhoplovstva Kalinjinskog ordena Suvorovskog puka, 241. Rečičke divizije bombarderske avijacije, 3. bombarderske avijacije Bobrujskog ordena Suvorovskog korpusa, 16. vazdušne armije. Služio je u vazduhoplovstvu do 1951. godine.
Odlikovan Ordenom Crvene zastave, Otadžbinskog rata 2. stepena, medaljama „Za oslobođenje Varšave“, „Za zauzimanje Berlina“ i drugim nagradama. Major Rudinski, iako ove godine puni 101 godinu prati sve vesti i dešavanja u svetu uz pomoć svog računara. Činjenica da su se sreli ruski veteran koji je bombardovao Berlin i urednik Vostoka čiji je deda prvi Srbin koji je bombardovao Rajh i školovao se u Rusiji, (ni)je slučajna. Major Jakovlevič je nakon pobede bio smešten na aerodromu u Nemačkoj i nije se vratio kući do aprila 1946.           Pe-2 „Peška"
Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.