Volstrit pod okupacijom

Izvor: Politika, 29.Sep.2011, 23:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Volstrit pod okupacijom

Novi modeli društvenog aktivizma stigli su do centra finansijskih spekulacija i pri tome dobili podršku Majkla Mura i Noama Čomskog

Oni su lopovi! Oni su gangsteri! Kleptomani, uzvikivao je Majkl Mur u centru njujorškog finansijskog kvarta, dok je tvrdo jezgro pokreta „Okupirajte Volstrit” horski ponavljalo njegove reči, kako bi poruku čuli i učesnici u pozadini. Aktivisti, koje je kontroverzni američki reditelj došao da podrži, organizovali su se globalnom akcijom >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << preko društvenih mreža i od 17. septembra njih dve stotine kampuje pod šatorima u parku kod Njujorške berze, u srcu finansijskog spekulantskog društva iz čijih je fioka poletela tekuća ekonomska kriza.

Nešto pre Majkla Mura, demonstrante je obodrio i profesor Noam Čomski, eminentni lingvista i još jedan kontroverzni levičar i intelektualac, dobro poznat i kod nas u Srbiji zbog svog glasa protiv američke politike na Balkanu. Čomski, koga satanizuje konzervativna Amerika ali mu se dive mnoge liberalne organizacije širom sveta, uputio im je otvoreno pismo, nazvao ih „hrabrim i časnim” i izrazio nadu da će njihova akcija uspeti da vrati politiku na „zdraviji kolosek”.

Po uverenju aktivista pokreta, tradicionalni politički sistemi i organizacije izgubili su svoj legitimitet, jer su se predali u ruke finansijskim institucijama. Učešće građana u demokratiji svodi se na uzaludno glasanje koje ne pruža izbor.

„Najbolji način, da se blokira demokratija”, poručuje im Čomski, „jeste da se donošenje odluka oduzme građanstvu i prepusti institucijama”. To mogu biti prinčevi i princeze, svešteničke kaste, vojne hunte, partitokratije (ili stranačke diktature) ili moderne korporacije. U Americi, kako je Čomski napisao „okupatorima Volstrita”, ne postoji višepartijski sistem, već frakcije jedine postojeće „biznis partije”.

Podrška Mura i Čomskog omogućila je kamperima na Volstritu, gde se već desetak dana svake večeri priređuju različite manifestacije, da ih primete i neki od američkih vodećih medija. „Njujork tajms” razume što su nezadovoljni, ali im ne prognozira revolucionarnu ulogu u promeni društva.

„Malo ih je, rascepkani, sa efemernim ciljevima, bez vođstva”, piše najpoznatiji američki dnevnik.

Si-En-En je pustio Majkla Mura da govori, ali ga je voditelj pitao kako to da se ovaj reditelj, koji je novac stekao tako što je pravio dobre filmove koji se gledaju, sada buni protiv kapitalističkog sistema. Mur je ponavljao uvek isto: četiri stotine ljudi (upravo je izašla „Forbsova” lista sa 400 najbogatijih Amerikanaca, od kojih je 50 Njujorčana) pojede uvek devet od deset parčića pice. A samo jedno parče ostaje za 250 miliona ljudi.

Za razliku od „Njujork tajmsa”, Mur kamperima proriče istorijsku ulogu. „Neka vas ne brine što vas je malo, iza svakog od vas stoje milioni, svi veliki pokreti rađali su se isto ovako. Za sto godina svi će znati da ste vi bili ti pioniri.”

Pojedinci porede aktiviste na Volstritu sa početnim okupljanjima na trgu Tahrir u Kairu, ali tu ulogu su im osporili blogeri iz Egipta koji tvrde da kampovanje na Menhetnu više liči na Vudstok nego na „arapsko proleće”. Španski analitičari uvereni su da je organizacija „Okupirajte Volstrit” samo ogranak onog što je 15. maja počelo u Madridu, i što se raširilo po celoj Španiji i po nekim gradovima Evrope. To su kolone „nezadovoljnih” koji su svoj kamp prvobitno podigli na madridskom trgu Vrata sunca.

Jedna nezaposlena novinarka, po imenu Marija Solana, bila je među prvima koja je došla na madridski trg, i tada je sa još nekoliko prijatelja otvorila profil na Tviteru, koji sada ima 70.000 sledbenika. Slične demonstracije jednako sazvane dešavaju se po celom svetu, u Izraelu, Indiji, Italiji...

Ovi ljudi, kako to analizira jedan harvardski profesor, veruju da politički život treba da bude decentralizovan, i da manje zavisi od tradicionalnih državnih ili korporacijskih modela.

Ali malo je onih koji predviđaju da će se današnja nezadovoljna mladež prikloniti levom ideološkom bloku, iako na prvi pogled izgleda kao da ka njemu streme. Oni jednostavno ne priznaju okoštale strukture nasleđene iz hladnog rata ili industrijske ekonomije.

Okupatori Volstrita zadovoljni su podrškom i Mura i Čomskog, kao što je Mur koji je upravo napisao svoju autobiografiju srećan što je imao priliku da igra važnu ulogu na Volstritu. Ali teško da će novi modeli aktivizma pristati da se utope u stare podele i da će se staviti na bilo koju stranu. Oni upravo čine sve da takve hijerarhije prestanu da blokiraju demokratiju.

Zorana Šuvaković

objavljeno: 30.09.2011.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Demonstranti okupirali Wall Street - institucije izgubile legitimitet

Izvor: GdeInvestirati.com, 30.Sep.2011, 02:28

Novi modeli društvenog aktivizma stigli su do centra finansijskih špekulacija i pri tome dobili podršku Majkla Moorea i Noama Chomskog. Opširnije..

Nastavak na GdeInvestirati.com...

Mogu li protesti uzdrmati Volstrit?

Izvor: Capital.ba, 30.Sep.2011

NJUJORK, Oni su lopovi! Oni su gangsteri! Kleptomani, uzvikivao je Majkl Mur u centru njujorškog finansijskog kvarta. Istovremeno je tvrdo jezgro pokreta „Okupirajte Volstrit” horski ponavljalo njegove riječi, kako bi poruku čuli i učesnici u pozadini. Aktivisti, koje je kontroverzni američki...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.