„Volmart” podmićivao po Meksiku

Izvor: Politika, 27.Apr.2012, 23:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Volmart” podmićivao po Meksiku

Korupcionaški skandal najvećeg lanca diskontnih trgovina na svetu

Od našeg stalnog dopisnika

Vašington – „Volmart” je u Americi sinonim za jeftinoću – ovde je to lanac od 3.900 diskontnih centara koji se reklamira sloganom „Očekuj više”. Onoga „za svoje pare”, nema, ali se podrazumeva.

„Volmart” je i multinacionalna kompanija koja posluje u 15 zemalja, korporativni džin čiji je ukupni godišnji promet prošle godine >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << iznosio 422 milijarde dolara, a profit 15 milijardi. Najveći je trgovinski lanac na svetu, koji je sa jedne strane hvaljen da je „demokratizovao potrošnju” povećavši kupovnu moć širokih masa, a sa druge da je uništio mnoge lokalne zajednice i male radnje i drastično oborio plate zaposlenih, uskrativši im i elementarna sindikalna prava.

Takav „Volmart” je upravo u središtu velikog korupcionaškog skandala koji je, u povećem dosijeu, obelodanio „Njujork tajms”. Odnosi se na poslovanje kompanije u Meksiku, a srž optužbi je da je rapidno širenje na teritoriji susedne države „Volmart” izveo korumpirajući meksičke funkcionere raznih nivoa sa ukupno 24 miliona dolara.

Najveći deo afere zbivao se 2004–2005. Detaljno dokumentujući ceo slučaj, „Njujork tajms” predočava da je vrh kompanije bio blagovremeno upozoren šta se zbiva, ali da je istragu o tome zataškao, jer je ekspanzija u Meksiku bila važnija od bilo čega drugog.

„Volmart” se sada suočava sa federalnom krivičnom istragom, dok američki mediji, nastavljajući tamo gde je stao „Njujork tajms”, analiziraju da li je ponašanje rukovodstva ove kompanije drugačije od bilo koje druge američke firme u zemljama gde poslovi mogu da se završavaju samo ako se nešto plati i „ispod stola”.

Podmićivanje stranih funkcionera od strane američkih kompanija i institucija zakonom je zabranjeno još od 1977, posle korupcionaških afera u kojima je glavni akter bio „Lokid, poznata korporacija iz vojnoindustrijskog kompleksa.

Povodom najnovijeg otkrića o praksi „Volmarta” u Meksiku, konstatuje se da američki biznis u zemljama gde je korupcija „činjenica života” ima samo dva izbora: ili da igra po lokalnim „pravilima” ili da ta pravila promeni. Nije teško pogoditi šta je izvodljivije.

Konačan rezultat je da „Volmart” u Meksiku danas ima 2.100 centara, prema pomenutih 3.900 u SAD, s tim što Meksiko ima oko tri puta manje stanovnika i deset puta manju ekonomiju od Amerike.

Milan Mišić

objavljeno: 28.04.2012

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.