Izvor: B92, 17.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Volfovic će se povući

Beograd -- Predsedniku Svetske banke Polu Volfovicu biće omogućeno da se povuče sa tog položaja i sačuva ugled.

Takva odluka usledila je posle skandala kada je svojoj dugogodišnjoj ljubavnici, koja radi u istoj organizaciji, enormno povećao primanja. Pregovori između upravnog odbora Svetske banke i Pola Volfovica trajali su dva dana, a razgovori o načinu na koji će otići još nisu završeni. Volfovica podržava američka vlada, dok evropske zemlje traže njegovo povlačenje.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Šefu najveće svetske finansijske institucije biće omogućeno da se časno povuče i da se protiv njega ne vodi istraga. To je moguće jer iza Volfovica stoji vlada Sjedinjenih Država, koja ima ključnu reč pri odlučivanju u Svetskoj banci.

"Pod jedan, mi podržavamo Pola Volfovica. I pod dva, glavno pitanje je ono šta on radi sa zaposlenima, a po tom pitanju on je priznao grešku", rekao je portparol Bele kuće Toni Snou.

"Sa druge strane, sam je ponudio, kao znak dobre volje, mogućnost da se iskupi. Njegov čin je sigurno greška, ali ne i veliki prekršaj. Mi stojimo pri tome da ćemo i dalje stajati iza Pola Volfovica i Svetske banke", kaže on.

Volfovic je svojoj partnerki Šahi Riza povećao platu u vreme dok je pripremala svoj odlazak iz Svetske banke na drugu funkciju.

Evropski predstavnici u svetskoj banci smatraju da je time Volfovici, korupcijom i sukobom interesa, narušio ugled Banke. Upravo je Svetska banka ta koja je nosilac borbe protiv korupcije u zemljama u razvoju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.