Izvor: Blic, 17.Jul.2002, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Voker pristao na 20 godina zatvora

Voker pristao na 20 godina zatvora

VAŠINGTON (AP) - Američki taliban Džon Lind Voker (21), koji je napustio Kaliforniju, prešao u islam i borio se na strani bivšeg talibanskog režima u Avganistanu, iznenada je postigao dogovor sa tužiocima. Vokera sada umesto doživotne robije i eventualne smrtne kazne, zbog saradnje sa tužiocem očekuje kazna zatvora u trajanju od 20 godina. On je priznao dve tačke optužnice, da je sarađivao sa talibanima i da je tokom borbe >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << sa pripadnicima Severne alijanse nosio eksploziv. 'Kao vojnik sam bio pripadnik talibana prošle godine u periodu od avgusta do novembra. Tokom tog perioda svojevoljno sam nosio pušku i dve granate', rekao je Voker na saslušanju pred sudom u Aleksandriji.

Dogovor Vokera i tužioca usledio je nekoliko sati pre prvog saslušanja pred sudom.

Vokerov advokat Džejms Brosnan je izjavio da je njegov klijent pristupio talibanima kao posvećeni musliman i da nikada nije koristio oružje niti nameravao da povredi nekog američkog državljana.

Merlin Voker je ispred suda svog sina opisala kao 'poštenog, časnog i voljenog'.

'Džon nijednom nije rekao nešto protiv Amerike', rekao je njegov otac Frenk u društvu Vokerove sestre Naomi (13) i brata Konela (24).

Poznatiji kao američki taliban, Voker se na saslušanju pojavio u zelenom zatvorskom odelu, a porodici, ocu, majci, starijem bratu i mlađoj sestri je uputio osmeh ulazeći u sud.

Nakon neočekivanog preokreta Zakarijus Mosui, Francuz poreklom iz Maroka, ostao je jedini optuženi protiv kojeg se pred američkim sudovima vodi postupak u vezi sa napadima od prošlog septembra. Njegovo suđenje je zakazano za početak septembra.

O nagodbi sa Vokerom bio je informisan i predsednik SAD Džordž Buš. Visoki američki zvaničnik je izjavio da je Bušova administracija bila zabrinuta zbog mogućnosti da se pred sudom u ulozi svedoka nađu i obaveštajni oficiri koji su ispitivali Vokera posle njegovog zarobljavanja u zatvoru nedaleko od grada Mazar-i-Šarif na severu Avganistana.

'Voker je pristao da u potpunosti i iskreno sarađuje sa istražiocima i on će narednih 20 godina provesti u zatvoru, skoro koliko je i do sada proživeo', rekao je vrhovni tužilac SAD Džon Eškroft. Majka agenta CIA se buni

Dogovor koji je američka vlada postigla sa Vokerom naišao je na negodovanje kod porodice Džonija Majkla Spana, agenta Centralne obaveštajne službe (CIA) koji je pokušao da sasluša Vokera u zatvoru u Avganistanu. Agent CIA je poginuo kada je u zatvoru izbila pobuna. Njegova majka Gejl Span kaže da 20 godina zatvora za Vokera nije fer prema njenom sinu koji je poginuo braneći Ameriku upravo od takvih kao što je Voker.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.