Vojska u Egiptu ima pravo da hapsi civile

Izvor: Mondo, 10.Dec.2012, 15:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vojska u Egiptu ima pravo da hapsi civile

Predsednik Egipta Mohamed Morsi zatražio je od vojske da osigura bezbednost dok ne budu objavljeni rezultati budućeg referenduma o nacrtu novog Ustava.

Referendim će biti 15. decembra, a dekretom koji danas stupa na snagu, vojsci je dato pravo da hapsi civile.

Davanje takvih ovlašćenja bilo je posebno kritikovano kada je, posle svrgavanja predsednika Hosnija Mubaraka, vlast preuzela vojska.

"Oficiri i podofoiciri Oružanih snaga koji će učestvovati >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << u misiji očuvanja bezbednosti i zaštitu ključnih državnih zdanja, imaju sva prava na hapšenje", piše u dekretu.

Morsi je 22. novembra dekretom stavio sebe iznad sudske vlasti što je izazvao je talas protesta. U demonstracijama koje su prošle nedelje prerasle u sukobe Morsijevih pristalica i protivnika, u Kairu je pogonuilo sedam, a više od 600 ljudi je povređeno.

Morsi je 8. decembra ukinuo kontroverzni dekret, ali je referendum o predlogu Ustava zakazan za 15. decembar iako se opozicija i mase njenih pristalica protive i tom tekstu. smatrajući da je autoritaran i da ugrožava i slobodu veroispovesti.

(Beta, foto: Beta/AP)
Pogledaj vesti o: Nemiri u Egiptu

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

Vojska u Egiptu ovlašćena da do referenduma hapsi civile

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 10.Dec.2012

Predsednik Egipta Mohamed Morsi zatražio je od vojske da osigura bezbednost dok ne budu objavljeni rezultati budućeg referenduma o nacrtu novog Ustava. Referendim će biti 15. decembra, a dekretom koji danas stupa na snagu, vojsci je dato pravo da hapsi civile. Davanje takvih ovlašćenja bilo...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.