Vojska Novog Zelanda krenula po žrtve erupcije vulkana uprkos opasnosti

Izvor: NoviMagazin.rs, 12.Dec.2019, 23:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vojska Novog Zelanda krenula po žrtve erupcije vulkana uprkos opasnosti

Uprkos velikom riziku, vojska Novog Zelanda je u dva helikoptera danas stigla na jedno ostrvo da preuzme tela osmoro turista poginulih tokom erupcije vulkana početkom ove nedelje.

Policija je brodićima dovezla rođake poginulih blizu ostrva, radi posmrtne ceremonije.

Vlasti su prihvatile da pošalju vojnike da vrate tela pod pritiskom porodica poslednjih dana iako je rizik da će biti ponovo biti erpucije u naredna 24 časa procenjen na 50 do 60 odsto.

Vulkanolozi >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << prate seizmičku aktivnost vulkana koji se dimi. I na najmanji znak da postoji rizik od erupcije, akcija osam vojnika će biti prekinuta.

Vlasti su izviđanjem iz helikoptera odmah posle erupcije lokalizovale šest od osam tela žrtava. Prioritet je doneti tih šest tela, a zatim će vojnici u potragu za još dva, na šta čeka fregata "Velington" usidrena blizu ostrva.

Broj poginulih od erupcije je porastao ;na 16, pošto su u sredu umrle dve osobe. Osam ljudi se vodi kao nestalo i smatra se da su mrtvi na Vajt Ajlendu. Policija je prvo danima bila oprezna zbog rizika za spasioce ali je sada odlučeno da se ide u izvlačenje žrtava pošto što više prolazi vreme to se smanjuju šanse da će biti moguća identifikacija tela.

Toksični gasovi i dalje izlaze iz kratera i ostrvo je prekriveno debelim slojem vulkanskog pepela.

Većina od 29 preživelih je u bolnicama s teškim opekotinama: 22 je na Novom Zelandu i sedmoro u Australiji.

Ukupno 47 turista i vodiča iz Ausralije, SAD, Velike Britanije, Kine, Nemačke, Malezije i sa Novog zelanda bili su na ostrvu u vreme erupcije.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.