Vojnici zlostavljali zatvorenike?

Izvor: Vesti-online.com, 14.Nov.2009, 23:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vojnici zlostavljali zatvorenike?

Britansko Ministarstvo odbrane saopštilo je da proverava navode da su britanski vojnici u Iraku zlostavljali zatvorenike.

Istraga je pokrenuta pošto je u "Indipendentu" osvanuo tekst o navodnom postojanju "britanskog Abu Graiba" i u kom je advokat koji zastupa zatvorenike Fil Šiner izneo 33 nova slučaja zlostavljanja i silovanja od invazije u Iraku 2003. godine.

"Indipendent" navodi da su sada prvi put i žene vojnici optuženi da su učestvovali u seksualnom i fizičkom >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << zlostavljanju zatvorenika, preneo je Rojters.

Britanski ministar oružanih snaga Bili Ramel naveo je u saopštenju da su ove tvrdnje ozbiljno shvaćene, ali da zvanična istraga treba da bude pokrenuta bez ishitreno iznetih zaključaka.

Ramel je izjavio za Bi-Bi-Si da nisu svi prijavljeni slučajevi novi, a da je sedam njih zabeleženo u poslednjih mesec dana.

"Indipendent" je preneo ispovest jednog 16-godišnjeg mladića koji tvrdi da su ga dvojica britanskih vojnika silovala dok je bio u pritvoru 2003. godine. Ostali navode da su bili skidani goli, zlostavljani i fotografisani.

Prema pisanju lista, britanski vojnici u Iraku oponašali su svoje američke kolege i izložili iračke civile fizičkom i seksualnom zlostavljanju, uključujući lažne egzekucije, elektrošokove, napade psima i izlaganje zatvorenika pornografiji.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.