Vojni rok u Nemačkoj skraćen na šest meseci

Izvor: Glas javnosti, 19.Jun.2010, 07:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vojni rok u Nemačkoj skraćen na šest meseci

BERLIN - Savezni parlament Bundestag doneo je odluku kojom se vojni i civilni rok u Nemačkoj od 1. jula skraćuju na samo šest meseci. Do sada su vojni i civilni rok trajali devet meseci. Političke partije istovremeno oštro raspravljaju i o mogućnosti da se ukine, odnosno do daljeg suspenduje vojna obaveza.

Za to se zalažu, doduše u različitim formama, ne samo opozicione stranke i manji koalicioni partner u saveznoj vladi, liberali, već i ministar odbrane Karl-Teodor fon Gutenberg >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << (Karl-Theodor von Guttenberg). Međutim, njegova stranka, bavarska Hrišćansko-socijalna unija (CSU), kao i Hrišćansko-demokratska unija kancelarke Angele Merkel tome se protive.

Gutenberg želi da ukine 40.000 mesta za profesionalne i tzv. vojnike na određeno vreme u Bundesveru i istovremeno suspenduje vojnu obavezu. Do septembra on vladi treba da predloži koncept reforme oružanih snaga koji je predviđen paketom mera štednje koje imaju za cilj sanaciju budžeta.

Bundesver sada broji 250.000 vojnika. Organizacije oficira se protive suspenziji vojne obaveze u cilju budžetske štednje, ali i skraćenju vojne obaveze smatrajući da za šest meseci ne može da se obavi valjana obuka.

Skraćenju civilnog roka se pak protivi niz humanitarnih organizacija i socijalnih institucija. Jer, oko 80.000 mladića koliko je dosad godišnje služilo civilni rok bilo je angažovano pre svega u nezi bolesnih, starih i dece.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.