Izvor: RTS, 24.Jan.2022, 20:39

Vojni puč u Burkini Faso, svrgnut predsednik i suspendovan Ustav

Vojska Burkine Faso saopštila je da je svrgla sa vlasti predsednika Roka Kaborea, suspendovala Ustav, raspustila Vladu i nacionalnu skupštinu, i zatvorila granice.
U saopštenju, koje je potpisao potpukovnik Pol-Anri Sandaogo Damiba, a pročitao ga drugi oficir na državnoj televiziji, navodi se da je preuzimanje vlasti izvršeno bez nasilja i da su svi uhapšeni na bezbednoj lokaciji, preneo je Rojters.

Predsednik Kabore prethodno je >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << pozvao na svom Tviter nalogu one koji su uzeli oružje da ga polože, što se očigledno odnosi na pobunjene vojnike.
"Naša nacija prolazi kroz teške trenutke. Moramo u ovom trenutku sačuvati naše demokratske norme", navodi se u postu koji je potpisan sa RK.
Na nalogu predsednika Burkine Faso je i njegov poziv za sve koji su uzeli oružje da ga polože "zarad višeg interesa nacije".
Vladajuća partija je, u međuvremenu, saopštila da je sprečen pokušaj ubistva predsednika.
Kabore se, inače, nije pojavio u javnosti od kako je izbila pucnjava u nekoliko kasarni u Uagaduguu, kada su vojnici zahtevali smene vojnih šefova i više sredstava za borbu protiv militantnih islamista.
Vlada je tada negirala da je vojska preuzela vlast.
Nakon žestoke pucnjave tokom noći oko Kaboreove rezidencije u glavnom gradu Uagaduguu četiri bezbednosna izvora i jedan diplomata rekli su Rojtersu da su predsednika pritvorili pobunjeni vojnici u jednom vojnom kampu.
Međutim, dva druga bezbednosna izvora, uključujući i jedan blizak Kaboreu, naveli su da je on "odveden na bezbednu lokaciju radi zaštite".

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Državni udar u Burkini Faso - svrgnut predsjednik, zatvorene granice

Izvor: Nezavisne Novine, 24.Jan.2022

Vojska Burkine Faso saopštila je danas da je svrgla sa vlasti predsjednika Roka Kaborea.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Gutereš oštro osudio: "Obezbedite zaštitu i integritet"

Izvor: B92, 24.Jan.2022

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš oštro je osudio svaki pokušaj preuzimanja vlasti u Burkini Faso primenom oružane sile...Gutereš je pozvao vođe puča da "obezbede zaštitu i integritet" predsednika i insitucija Burkine Faso, rekao je Dižarik, prenosi Rojters...Vojska Burkine Faso saopštila...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.