Vojni brod Južne Koreje potonuo nakon eksplozije

Izvor: Blic, 26.Mar.2010, 23:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vojni brod Južne Koreje potonuo nakon eksplozije

Južnokorejski ratni brod sa 104 člana posade potonuo je blizu obale Severne Koreje, nakon eksplozije koja je raznela korito broda, prenosi BBC. Nekoliko mornara je poginulo, nestalo ih je najmanje 40. Akcija spasavanja je još uvek u toku i do sada je izvučeno 59 moranara.

Oficiri sa južnokorejskog ratnog broda su pre potonuća uspeli da jave da tonu u Žuto more, ali ne i da li je neko pucao na njih, preneo je "Telegraf".

Vlada Seula je, kako prenosi televizija >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << MBC, sazvala hitan sastanak ministarstva bezbednosti nakon što je ratni brod ove zemlje potonuo pod nerazjašnjenim okolnostima u delu osrtva koji je pod njihovom kontrolom u blizini Benjionga.

Sumnja se da je brod pogođen severnokorejskim torpedom.

Takođe je poznato i da je južnokorejski brod kasnije ispalio projektil u pravcu severa, ka neidentifikovanom plovilu, što ukazuje na mogućnost da je bio napadnut.

Podsećanja radi Severna i Južna Koreja se već neko vreme spore oko granice na Žutom moru, zbog čega su se ratni brodovo sukobili 1999. i 2002. godine.

Svakako treba pomenuti i da je Severna Koreja zapretila danas Južnoj Koreji i SAD "nesvakidašnjim nuklearnim napadima", izrazivši bes zbog izveštaja te dve zemlje da planiraju da se pripreme za moguću nestabilnost u Severnoj Koreji, preneo je Tanjug.

Diplomate u Južnoj Koreji i SAD neprekidno pozivaju Pjongjang da se vrati međunarodnim pregovorima u cilju obustavljanja nuklearnog programa Severne Koreje, što ona odbija i preti često vojnim napadima.

"One koji pokušavaju da sruše sistem Severne Koreje, bilo da igraju glavnu ili pasivnu ulogu, čekaju žrtve nesvakidašnjeg nuklearnog napada nepobedive vojske", saopštila je vojska Severne Koreje.

Severnu Koreju je posebno razbesnela izjava komandanta američke vojske u Južnoj Koreji da je verovatnoća da dođe do nemira u Severnoj Koreji realna briga, zbog ekonomske krize i siromaštva u zemlji.

Takođe, bes su izazvali izveštaji južnokorejskih medija da Seul pravi vojne planove sa SAD, da bi bili spremni za moguću vanrednu situaciju u Severnoj Koreji.

Stručnjaci iz Južne Koreje, SAD i Kine sastaće se idućeg meseca da bi razmenili informacije o Severnoj Koreji i razmotrili načine saradnje u slučaju vanredne situacije.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.