Vojna hunta održava referendum uprkos ciklonu

Izvor: Blic, 10.Maj.2008, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vojna hunta održava referendum uprkos ciklonu



Mjanmarska vojna hunta danas ipak održava referendum o novom ustavu, uprkos apelima međunarodne zajednice da se glasanje odloži zbog tragičnih posledica ciklona "Nargis", koji je prošle sedmice u toj zemlji odneo možda i više od 100.000 života.



Kao šte je bilo planirano, glasanje je počelo jutros u 6 sati po lokalnom vremenu, a završiće se u 16 časova. Hunta je, međutim, ipak bila prinuđena da za 24. maj odloži glasanje u 47 gradskih opština >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << koje je ciklon najviše pogodio, među kojima je i veliki deo oblasti bivše prestonice Jangona, prenela je agencija DPA.

Današnji sporni referendum, koji se održava pod strogom kontrolom vojnih vlasti, kritikovale su zapadne zemlje i aktivisti za ljudska prava, uz tvrdnju da glasanje nije pošteno niti demokratsko. Kako tvrde posmatrači, režim je pribegao i zastrašivanju i kupovini glasova, kako bi osigurao uspeh referenduma i unapred se pripremio da ga poništi, ukoliko bi većina građana glasala protiv novog ustava.

"Platili su mi da zaokružim 'Da' i tako sam i učinio," rekao je Cav Min Hla, prodavac iz jangonske opštine Hlagu, jedne od retkih u toj provinciji u kojoj se glasanje održava i danas, prenosi nemačka agencija.

Refrendum je odložen u 40 od ukupno 45 jangonskih opština i u samo sedam opština delte Iravadija, najviše pogođene ciklonom. Za sada nije moguće odrediti koliko će ljudi, od ukupno 30 miliona koji imaju pravo glasa, danas izaći na referendum, zbog odlaganja u Jangonu, u kojem živi oko 6 miliona stanovnika.

Prema britanskoj medijskoj kući BBC, novi ustav treba da prokrči put za ono što generali u Mjanmaru nazivaju "disciplinovano cvetanje demokratije".

U ustavu je upisana dominantna uloga oružanih snaga u politici Mjanmara, davanje četvrtine poslaničkih mesta u parlamentu, garantovanje da će predsednik biti vojno lice, kao i da će ljudi u uniformi imati imunitet pred civilnim sudovima.

Oko 1,5 miliona stanovnika priobalnog regiona Mjanmara pogođeno je 2. i 3. maja ciklonom "Nagris", koji je za sobom ostavio 23.000 mrtvih i 42.000 nestalih, pokazuju zvanični podaci, dok su Ujedinjene nacije procenile da bi broj žrtava moga da premaši 100.000.

Istovremeno su UN uputile apel za 187 miliona dolara radi finansiranja humanitarne pomoći za 1,5 miliona u Mjanmaru. Apel za finansijsku pomoć je upućen iz sedišta UN u Njujorku, iako vojna hunta u Mjanmaru još nije odobrila neometanu dopremu pomoći žrtvama suočenim sa nestašicama hrane, zarazama i poplavama.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Referendum uprkos ciklonu

Izvor: BBC na srpskom, 10.Maj.2008

Vojne vlasti u Burmi održavaju glasanje na referendumu o novom ustavu uprkos pozivima da se skoncentrišu na pružanje pomoći žrtvama ciklona "Nargis".

Nastavak na BBC na srpskom...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.