Vođa Hezbolaha pozvao muslimane da kazne one koji omogućavaju napade na Kuran

Izvor: B92, 29.Jul.2023, 14:38

Vođa Hezbolaha pozvao muslimane da kazne one koji omogućavaju napade na Kuran

Vođa libanske šiitske militantne grupe Hezbolah Hasan Nasralah izjavio je da muslimani treba da kazne one koji omogućavaju napade na svetu islamsku knjigu.

On je kazao da do kazne treba da dođe ako vlade većinskih muslimanskih nacija ne budu delovale protiv zemalja koje dozvoljavaju skrnavljenje Kurana,

Nasralah se preko video snimka obratio desetinama hiljada ljudi okupljenih u južnim predgrađima Bejruta kako bi obeležili Ašuru, šiitski sveti dan u znak sećanja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na mučeništvo unuka proroka Muhameda Huseina u 7. veku, preneo je AP.

On često koristi verske prilike da pošalje političke poruke sledbenicima, a danas je osudio nedavne incidente u kojima je Kuran spaljen ili na drugi način oskrnavljen na demonstracijama u Švedskoj i Danskoj koje su vlasti dozvolile.

Vođa Hezbolaha je kazao da muslimani treba da paze na ishod hitnog sastanka Organizacije islamske saradnje, koji bi trebalo da bude održan u ponedeljak u Bagdadu kako bi se razgovaralo o odgovoru te organizacije na spaljivanje Kurana.

Organizacija i njene države članice treba da "pošalju čvrstu, odlučnu i nedvosmislenu poruku ovim vladama da će svaki ponovni napad biti dočekan bojkotom", rekao je Nasralah.

Ako to ne urade, poručio je on, muslimanska omladina bi trebalo da kazni one koji skrnave Kuran.

On nije precizirao šta bi takav bojkot i kazna trebalo da podrazumevaju.

Okupljeni su nosili transparente sa verskim sloganima, zastave Hezbolaha, Libana i Palestine i skandirali: "O, Kurane, mi smo ti na usluzi, o, Huseine, mi smo ti na usluzi".

Šiiti čini više od 10 odsto od 1,8 milijardi muslimana u svetu i vide Huseina kao zakonitog naslednika proroka Muhameda.

Milioni šiitskih muslimana u Iranu, Avganistanu, Pakistanu i širom sveta juče su obeležili sećanje na Ašuru, dok je danas došlo do kulminacije obreda u zemljama kao što su Liban, Irak i Sirija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Vođa Hezbolaha razjaren: Pozvao muslimane da kazne one koji odobravaju napade na Kuran

Izvor: 24sedam.rs, 29.Jul.2023

Nasralah je osudio nedavne incidente u kojima je Kuran spaljen ili na drugi način oskrnavljen

Nastavak na 24sedam.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.