Vlast u Podgorici usvojila rezoluciju kojom se poništavaju odluke Podgoričke skupštine

Izvor: Vostok.rs, 30.Nov.2018, 10:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlast u Podgorici usvojila rezoluciju kojom se poništavaju odluke Podgoričke skupštine

Rezoluciju je predložila parlamentarna većina, a obrazložio je poslanik Demokratske partije socijalista Branimir Gvozdenović. "Ukazivanje na istorijsku nepravdu, kojom je Crna Gora izgubila državu, ali i prevazilaženje podjela u društvu glavni su motiv Rezolucije", kazao je Gvozdenović. "Svjedoci smo činjenice da se zanemarivanjem nelegalnosti i nelegetimnosti Podgoričke skupštine, danas pokušava dovesti u pitanje temelj državnog ustrojstva države Crne Gore, njen suverenitet i njena nezavisnost. Ovom rezolucijom želimo da istorijske činjenice stavimo ponovo u prvi plan u odnosu na opasnu politikantsku zloupotrebu jednog teškog perioda naše prošlosti, koje je rezultirao gubitkom državnosti", kazao je Gvozdenović.  "Nakon Podgoričke skupštine izgubila je država Crrna Gora i ukazivanje na to je cilj ove rezolucije", naveo je Gvozdenović. Poslanik DF-a Slaven Radunović je naveo da je cilj da se današnjoj omladini pokaže kako je Podgorička skupština bila protivna volji naroda.
"Ne. 95 odsto građana i naših predaka je bilo za ujedinjenje", kazao je Radunović. "Možete vi sada da promijenite šta hoćete, ali će to kratko da traje", naveo je poslanik DF-a. Nije prošla Rezolucija DF-a o 1916. Na početku sjednice, poslanici Skupštine Crne Gore nisu uvrstili u dnevni red Rezoluciju Demokratskog fronta "Nikada više 1916.", kojom bi se osudila kapitulacija Crne Gore iz 1916. godine. Protiv rasprave o predlogu DF-a glasalo je 39 poslanika, 17 je bilo za, dok su dva poslanika bila uzdržana. Poslanik DF-a Andrija Mandić je kazao da je kapitulacija bila sramni čin, te da se stide odluke kralja Nikole i tadašnje vojske da položi oružje. Kako je ranije saopšteno iz DF-a, ta rezolucija je odgovor na Predlog rezolucije o stogodišnjici Podgoričke skupštine, kojom bi se zvanično poništile odluke Velike narodne skupštine 1918, o kojoj će poslanici raspravljati danas. Uhapšen Nebojša Medojević
Sinoć je uhapšen i jedan od lidera Demoktaskog fronta Nebojša Medojević. Na putu od Skupštine Crne Gore do kuće, kako saznaje portal IN4S po nalogu predsjednika Višeg suda Borisa Savića uhapšen je predsjednik PzP-a i jedan od lidera DF-a Nebojša Medojević.   U trenutku hapšenja Medojević je bio sa poslanikom DF-a Slavenom Radunovićem.

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.