Vlada Španije traži zabranu referenduma u Kataloniji

Izvor: BKTV News, 29.Sep.2014, 16:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada Španije traži zabranu referenduma u Kataloniji

Vlada Španije je danas Ustavnom sudu podnela zahtev za ocenu ustavnosti referenduma o nezavisnosti Katalonije, koji tamošnje vlasti nameravaju da održe.

Španski premijer Mariano Rahoj najavio je prethodno takav potez, oštro kritikujući nameru Katalonije da održi, po njegovim rečima neustavan referendum o nezavisnosti, nazivajući ga „demagoškim“ i „antidemokratskim“ napadom na „suverenitet španske države“.
Ako Ustavni sud oceni da je održavanje referenduma >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << neustavno, šef vlade Katalonije Artur Mas može da zatraži raspisivanje vanrednih izbora, navodi agnecija Frans pres.
Ankete pokazuju da većina Katalonaca podržava referendum, ali su podeljeni o pitanju nezavisnosti. Podrška nezavisnosti je manja kada im se postavi pitanje da li žele nezavisnu Kataloniju izvan EU.
Katalonija, čiji je najveći grad Barselona, jedan je od najbogatijih i privredno najrazvijenijih španskih regiona, ali i najzaduženijih. Donedavno, nezavisnost od Španije nije podržavalo mnogo Katalonaca, ali je ekonomska kriza podstakla podršku odvajanju. Nezadovoljstvo delimično potiče i od toga što se deo poreza prikupljenog u Kataloniji koristi za finansiranje drugih, siromašnijih regiona.
Poslanici u katalonskom parlamentu su 19. septembra sa 106 glasova „za“ i 28 „protiv“ glasali za zakon koji omogućava referendum.
Izvor: tanjug.rs
The post Vlada Španije traži zabranu referenduma u Kataloniji appeared first on BK Televizija - BKTV News - Telefakt.

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nema referenduma o nezavisnosti Katalonije

Izvor: Nezavisne Novine, 29.Sep.2014

MADRID Ustavni sud Španije suspendovao je danas referendum o nezavisnosti Katalonije, saopšteno je iz Suda...U saopštenju Suda navodi se da je prvo potrebno razmotriti argumente da li glasanje 9. novembra predstavlja kršenje Ustava Španije...Odgovor Suda je uslijedio nakon zahtjeva centralne Vlade...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Katalonci misle ozbiljno

Izvor: Deutsche Welle, 30.Sep.2014, 08:25

Lokalne vlasti u Kataloniji zakazale su referendum o nezavisnosti ne obazirući se mnogo na Ustav Španije. Lokalni premijer Artur Mas vodi Katalonce u avanturu sa neizvesnim ishodom, piše u svom komentaru Karlos Delgado...U Škotskoj sve ostaje kako je bilo, mada ništa više neće biti isto. Independisti...

Nastavak na Deutsche Welle...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.