Vlada Nemačke usvojila paket mera

Izvor: B92, 28.Jan.2009, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada Nemačke usvojila paket mera

Beograd -- Vlada Nemačke usvojila je paket mera za prevazilaženje posledica svetske ekonomske krize, koji u 2009. i 2010. predviđa pomoć za privredu od 50 milijardi evra.

Reč je o najvećem ovakvom programu u istoriji Nemačke posle Drugog svetskog rata. Ključni deo programa, na koji odlazi oko 18 milijardi evra, čine javne investicije. Predviđeno je i smanjenje poreza i socijalnih izdvajanja građana, kao i posebna pomoć za automobilsku industriju.

Vlada je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << usvojila i dopunski budžet za ovu godinu kojim je predviđeno dodatno zaduženje od 36,8 milijardi evra. Zaduženje je veće od sume investicija i prema nemačkom Ustavu dopušteno je samo ako služi sprečavanju poremećaja ukupne privredne ravnoteže u zemlji.

Nemačka kancelarka Angela Merkel je izjavila da ekstremna finansijska kriza zahteva i ekstremne mere.

"Mi smo odobrili ovaj paket mera po hitnom postupku kako bi rasprava u Bundestagu mogla da počne ove nedelje. Zahvaljujući razumevanju svih parlamentarnih stranaka, ove mere počećemo da primenjujemo vrlo brzo jer nemamo vremena za gubljenje", kaže Merkelova.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Njemačka usvojila “istorijski” paket

Izvor: Capital.ba, 27.Jan.2009, 16:37

BERLIN, Njemački je kabinet danas usvojio najveći paket u poslijeratnoj istoriji Njemačke. Paket 'težak' 50 milijardi evra za ovu i iduću godinu među ostalim predviđa smanjenje poreza i dodatne državne investicije u infrastrukturu. Dio pakete je i reformiranje poreza na motorna vozila, prema...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.