Vlada Irana nije potvrdila ukidanje policije za moral

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Dec.2022, 14:20

Vlada Irana nije potvrdila ukidanje policije za moral

Vlada Irana nije potvrdila da je tzv. policija za moral ukinuta nakon što je državni tužilac Irana Mohamed Džafar sugerisao da je ona raspuštena, dok su iranski mediji preneli da je njegova izjava "pogrešno protumačena".

"Policija za moral nema ništa sa pravosudnim sistemom i ukinuta je", rekao je Montazeri u subotu uveče, prenosi Bi-Bi-Si.

Montazeri je rekao da parlament i pravosuđe razmatraju treba li promeniti zakon koji zahteva od žena da nose hidžab u >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << javnosti, prenela je poluzvanična novinska agencija ISNA.

Dodao je da će se rezultati znati za nekoliko nedelja.

Nakon što su Bi-Bi-Si i drugi strani mediji preneli izjavu državnog tužioca, neki iranski državni mediji negirali su da je policija za moral raspuštena.

Državni TV kanal na arapskom jeziku Al-Alam izvestio je da su neki "pokušali da pogrešno protumače" ono što je rekao državni tužilac.

Najviše što se može razumeti iz primedbi Mohameda Džafara Montazerija jeste da patrole moralne policije nisu bile povezane sa pravosuđem od svog nastanka", ocenila je konzervativna medijska kuca Student News Network (SNN) i naglasila da je nošenje hidžaba "i dalje zakon u Iranu".

Međutim, reformistički list Šark saopštio je da se obratio kancelariji za odnose s javnošću teheranske policije, ali da su zvaničnici izbegli da odgovore na pitanje o raspuštanju policije.

Iranski ministar spoljnih poslova Husein Amir Abdolahijan tokom posete Srbiji, a odgovarajući na pitanja novinara nije ni potvrdio, ni demantovao Montazerijevu izjavu.

"U Iranu se sve dobro kreće u okviru demokratije i slobode, rekao je on Abdolahijan, prenosi Bi-Bi-Si.

Iranska Revolucionarna garda: Bez milosti prema izgrednicima, nasilnicima, teroristima

Iranska Revolucionarna garda saopštila je danas da bezbednosne snage neće pokazati milost prema "izgrednicima, nasilnicima, teroristima", prenela je poluzvanična iranska agencija Tasnim.

Revolucionarna garda je, takođe, pohvalila pravosuđe za njen stav o protestima i podstakla ga da brzo i odlučno donosi presude za optužene za "zločine protiv bezbednost nacije i islama", preneo je Rojters.

U međuvremenu, danas su zatvorene prodavnice u nekoliko iranskih gradova pošto su demonstranti širom zemlje koji traže smenu verskih vođa pozvali na trodnevni generalni štrajk.

Iran potresaju nemiri nakon smrti Mahse Amini 16. septembra u pritvoru tzv. policije za moral zbog neprikladnog nošenja hidžaba.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.