Vlada: Deca ne rade robovski

Izvor: B92, 04.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada: Deca ne rade robovski

Kakao, najuspešniji izvozni proizvod Obale Slonovače (FoNet)

Abidžan -- U studiji koju je objavila vlada Obale Slonovače odbaciju se optužbe za robovski rad dece na farmama kakaovca.

Priznaje se da deca koja rade na farmama kakaovca obavljaju opasne i teške poslove, ali ona time uglavnom samo pomažu svojim roditeljima. Studija je odgovor na zabrinutost stranih vlada i međunarodnih organizacija, koje tvrde da hiljade dece rade teške poslove na farmama kakaovca >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u zemlji koja je vodeći svetski proizvođač kakaoa.

Ranije ispitivanje Međunarodnog instituta za tropsku poljoprivredu utvrdilo je da čak 284.000 dece radi u teškim uslovima na plantažama kakaovca u zapadnoj Africi, pre svega u Obali Slonovače.

Ispitivanje iz 2002. godine je pokazalo da je većina dece obavljala poslove koji se po međunarodnoj konvenciji i propisima Obale Slonovače definišu kao oblik opasnog dečjeg rada: nošenje teških tereta, spaljivanje šipražja ili bacanje hemijskih đubriva i prskanje pesticidima.

Većina dece prilikom tih radova pati od bolova ili ima povrede na očima i koži.

Prilikom ovog ispitivanja utvrđeno je da se u sezoni berbe pojedina deca šalju iz susednih država Mali i Burkina Faso da rade na plantažama rođaka, ali i da jedan broj dece roditelji prodaju trgovcima ljudima, koji zarađuju obezbeđivanjem jeftine radne snage.

Utvrđeno je i da su bezmalo sva deca bila u srodstvu s vlasnicima farme, a više od dve trećine njih njihova rođena deca.

Zabrinutost za njihovu dobrobit podstakla je pojedine grupacije za zaštitu ljudskih prava na pokretanje kampanja za bojkot "krvave čokolade" i drugih proizvoda dobijenih uz pomoć rada "dece robova" na zapadnoafričkim plantažama kakaovca.

Smatra se da je najteži problem promeniti shvatanja farmera, od kojih su mnogi odrasli gajeći kakaovac i ne vide ništa loše u tome da i njihova deca to isto rade kako bi se pripremila da preuzmu farme, čak i ako to podrazumeva da ne mogu da pohađaju školu.

Zakonodavci SAD mogli bi uvesti zabranu kupovine kakaoa iz Obale Slonovače i Gane ako te dve zemlje ne uvedu nadgledanje proizvodnje kakaoa.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.