Izvor: Blic, 04.Jul.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vize blokirale Kalinjingrad

Vize blokirale Kalinjingrad

MOSKVA - Litvanija je započela sa sprovođenjem odluke o uvođenju viza za državljane Rusije u okviru svojih priprema za ulazak u Evropsku uniju, koji je zvanično zakazan za maj naredne godine. Zvanični Brisel je rešen da se oštrim viznim režimom zaštite granice EU na istoku, odakle dolazi veliki broj ilegalnih imigranata. Uvođenje viza je veliki udar za živote najmanje milion žitelja ruske baltičke enklave Kalinjingrada, koji se nalazi >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << između Litvanije i Poljske, a zvanično pripada Rusiji.

Ubuduće će stanovnici Kalinjingrada za putovanje iz Rusije i u Rusiju morati da imaju dozvole zvaničnog Viljnusa, litvanske prestonice. Do sada put između Kalinjingrada i ostatka Rusije nije mogao da bude lakši. Rusu su granicu sa Litvanijom prelazili jednostavno uz odgovarajuća tranzitna dokumenta. Ti dani su sada prošli, a rešenje problema oko putovanja pretilo je da pomuti odnose između Brisela i Moskve. Rusija se plašila da će Kalinjingrad ostati u izolaciji, a posle duge i naporne debate pronađeno je kompromisno rešenje - nove putne isprave koje su jeftine i lako ih je nabaviti. Ovaj sporazum o kooperaciji, kojim je zaobiđena birokratija, poslužio je kao model saradnje i iznalaženja kompromisa.Ruski nacionalni avio-prevoznik 'Aeroflot' je čak pronašao i način da se zaobiđe ovaj sporazum, a broj letova za Kalinjingrad je udvostručen, dok je Viljnus skinut sa liste destinacija.

Ohrabrena postignutim dogovorom, Moskva želi da krene i dalje. Predsednik Rusije Vladimir Putin započeo je inicijativu da se ruskim državljanima ukinu vize za putovanje u zemlje članice Evropske unije. CDC/A.P.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.