Izvor: B92, 19.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Višestranačje" u Kazahstanu

Alma Ata -- Vladajuća partija Kazahstana pobedila na jučerašnjim parlamentarnim izborima, sa 88 osvojenih glasova birača.

Partija Nur Otan predsednika Nursultana Nazarbajeva je jedina koja će imati poslanike u parlamentu, prenose agencije koje navode da je u prethodnom sazivu parlamenta opozicija imala jednog poslanika. Za opozicionu Socijaldemokratsku partiju, žestoku protivnicu režima, glasalo je 4,62 odsto birača, a za opozicionu partiju umerene opcije Ak-Jol glasalo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je 3,27 odsto birača.

Na izborima je učestvovalo sedam političkih partija, a cenzus za ulazak u skupštinu je bio sedam odsto.

Vlasti su ove prevremene izbore predstavile kao dokaz demokratije u toj zemlji, pošto su održani posle izmena Ustava kojima je trebalo da se protivnicima režima omogući da iskažu svoje mišljenje.

Kazahstanom, zemljom bogatom naftom, od 1989. upravlja svemoćni predsednik Nursultan Nazarbajev.

Izbori nisu ispunili međunarodne standarde

Parlamentarni izbori u Kazahstanu nisu ispunili međunarodne standarde zbog manjka transparentnosti tokom prebrojavanja glasova i visokog cenzusa sa ulazak partija u parlament, saopštili su danas međunarodni posmatrači.

Posmatrači Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju ocenili su, međutim, da je jučerašnje glasanje korak napred.

"Ne poričući zabrinutost izraženu i izveštaju o toku izbora, verujem da ovi izbori nastavljaju da guraju Kazahstan napred, u njegovoj evoluciji ka demokratskoj zemlji", piše u saopštenju koordinatora posmatrača OEBS-a Konzilja di Nina.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.