Više od 50 mrtvih i 100 povređenih u Iraku

Izvor: NaDlanu.com, 14.Jan.2012, 14:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Više od 50 mrtvih i 100 povređenih u Iraku

Više od 50 šiitskih hodočasnika je poginulo u subotu u eksploziji automobila bombe u gradu Basra na severu Iraka, u poslednjoj seriji napada tokom šiitskih praznika i nekoliko nedelja nakon povlačenja američkih snaga iz te zemlje.

Prema prethodnom bilansu, predstavnici bolnice u Basri su naveli da su primili 20 tela i 70 povređenjih osoba posle eksplozije koja se dogodila nadomak džamije kod grada Zubair, rekao je lekar Rijad Abdul-Amir, načelnik bolnice u Basri. On je sada potvrdio da je poginulo 50 i povređeno više od 100 ljudi.Policija je potvrdila broj žrtava u napadu ali nije navela druge detalje.Portparol guvernera Basre Ajad al-Emarah izjavio je da se ne zna da li je u pitanju samoubilački napad ili napad aktiviranjem bombe na daljinu.Eksplozija se dogodila pošto šiiti obeležavaju komemoraciju imama Huseina, glavne šiitske figure, koji je preminuo pre 40 dana.Napad se dogodio usred etničke i političke krize u zemlji izmedju šiita i sunita, što je paralisalo rad vlade. Sunitska manjina vodila je vladu pod režimom Sadama Huseina, ali posle njegovog svrgavanja, šiiti su zauzeli glavna ministarska mesta.Beta

Nastavak na NaDlanu.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NaDlanu.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NaDlanu.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.