Izvor: B92, 02.Avg.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Više od 40 mrtvih u Sudanu

Kartum -- Prema poslednjem bilansu, najmanje 46 osoba je poginulo u Kartumu u neredima.

Neredi su izbili nakon što je zvanično saopšteno da je poginuo bivši potpredsednik Sudana i vođa pobunjenika Džon Garang, saopštila je danas policija. U neredima koji su počeli juče povređeno je 306 osoba, rekao je zamenik šefa policije Ahmed al Husein. Kako su javile agencije, izgrednici su u neredima juče i danas palili automobile i radnje po sudanskoj prestonici.

Džon >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Garang poginuo je u nedelju, kada se srušio helikopter kojim se vraćao iz Ugande. U nesreći je poginulo još 13 ljudi - šest osoba iz njegove pratnje i sedam članova posade.

Jedan od glavnih vođa sudanskih pobunjenika Abdel Vahed Muhamed Ahmed Nur ocenio je juče da smrt Garanga "nije slučajna".

Garang je bio bivši vođa sudanskih pobunjenika. Početkom jula je položio zakletvu na mesto potpredsednika Sudana, u prvoj mirnodopskoj vladi posle više od 20 godina građanskog rata.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.