Više od 4.000 umrlih od koronavirusa u Švedskoj

Izvor: NoviMagazin.rs, 25.Maj.2020, 18:16

Više od 4.000 umrlih od koronavirusa u Švedskoj

Više od 4.000 osoba je umrlo od koronavirusa, a 90 odsto žrtava su stariji od 70 godina, saopšteno je danas u Stokholmu.

Od 33.843 zaraženih koronavirusom, Agencija za javno zdravlje je registrovala 4.029 umrlih.

Prema veb stranici Worldometer, stopa smrtnosti od koronavirusa u Švedskoj iznosi 399 na milion stanovnika što je daleko više nego u susednim nordijskim zemljama pošto je taj odnos u Norveškoji 43 na milion stanovnika, u Danskoj 97 na milion stanovnika, >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << a u Finskoj 56 na milion stanovnika.

Ta stopa je u nordijskim zemljama daleko niža nego u Španiji (615), Velikoj Britaniji (542) i u Francuskoj (435).

Za razliku od uglavnom strogih mera uvedenih u ostatku Evrope, Švedska, čije stanovništvo nije bilo u izolaciji, zadržala je otvorene škole za decu mlađu od 16 godina, kao i kafiće, barove, restorane i kompanije, zahtevajući od svih da se pridržavaju preporuka o socijalnom distanciranju i da "preuzmu odgovornost".

Agencija za javno zdravlje smatra da je švedski pristup adekvatan dugoročno i odbacila preduzimanje kratkoročnih mera kao neefikasnim u odnosu na uticaj koji imaju na celokupno društvo.

Epidemiolog Anders Tengel je u više navrata ocenio da striktna ograničenja ne bi spasila više života.

Tri čevrtine umrlih od koronavirusa su starije osobe koje su bile zbrinute u zdravstvenim ustanovama ili kod kuće, a Tengel podseća da su od sredine marta bile zabranjene posete tim ustanovama.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Fidler: Stopa smrtnosti od korone u Austriji najbolja u svetu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Maj.2020, 09:07

Stopa smrtnosti kovid pacijenata u Austriji je najbolja na svetu, kaže ekspert za javno zdravlje Armin Fidler. On kaže da je Austrija, sa 71 umrlim na milion stanovnika, za 30 odsto bolja od susedne Nemačke...Fidler je, na konferenciji za štampu u Bregencu, rekao da se na primeru Italije, Španije...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.