Više od 300 demonstranata uhapšeno u Belorusiji

Izvor: NoviMagazin.rs, 29.Nov.2020, 15:08

Više od 300 demonstranata uhapšeno u Belorusiji

Najmanje 320 demonstranata privedeno je danas na novim protestima širom Belorusije protiv dugogodišnjeg predsednika Aleksandra Lukašenka, u kojima je traženo njegovo povlačenje s vlasti.

Grupa za zaštitu ljudskih prava Vesna (Proleće) navela je da je policija uhapsila 320 demonstranata u Minsku i drugim gradovima i da je neke učesnike protesta pretukla.

Uprkos snegu, velike grupe demonstranata okupile su se u više delova Minska, a u nekim oblastima su blokirali >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << puteve.

Nosili su transparente na kojima je između ostalog pisalo "Komšija za komšiju protiv diktature" i uzvikivali "Odlazi, pacove", što se odnosilo na Lukašenka, koji 26 godina vlada čvrstom rukom.

Policija je danas ponovo bacala suzavac i šok-bombe da bi rasterala okupljene, a neke je jurila do dvorišta zgrada i tukla pendrecima, navodi Vesna.

Belorusija je pogođena političkom krizom od predsedničkih izbora 9. avgusta, kada su širom zemlje počeli masovni antivladini protesti, inicirani zvaničnim rezultatima prema kojima je Lukašenko osvojio više od 80 odsto glasova. Protivnici Lukašenka tvrde da su izbori pokradeni.

Uprkos nastojanju vlasti da uguše demonstracije hapšenjima i represijom nad demonstrantima i aktivistima, masovni protesti ne jenjavaju ni posle više od tri i po meseca.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.