Više od 120 Palestinaca ranjeno tokom masovnih protesta na granici Gaze

Izvor: NoviMagazin.rs, 23.Avg.2019, 21:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Više od 120 Palestinaca ranjeno tokom masovnih protesta na granici Gaze

Sto dvadeset dva Palestinca ranjena su danas tokom masovnih protesta na granici pojasa Gaze i Izraela u kojima je učestvovalo oko 8.500 ljudi.

Izraelski mediji navode da su to jedne od najvećih palestinskih demonstracija u Gazi u poslednjih nekoliko meseci.

Više demonstranata je bacalo eksploziv, granate i Molotovljeve koktele na izraelske vojnike s druge strane granične ograde, a oni su ih rasterivali suzavcem i povremeno ispaljivali bojevu municiju.

Ministarstvo >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << zdravlja u Gazi je saopštilo da je 50 demonstranata ranjeno bojevom municijom.

Vođa islamskog ekstremističkog Hamasa u Gazi Jahja Sinvar obišao je jedno mesto blizu granice gde se protestovalo.

Izraelska vojska je bila u visokoj pripravnosti u očekivanju današnjih protesta zbog zabrinutosti da bi nasilje moglo da eskalira.

Već nekoliko dana napetost na granici je visoka jer su rakete iz Gaze ispaljene na južnu izraelsku teritoriju u sredu i rano u četvrtak, što je izazvalo izraelsku osvetu.

Izraelska vojska je optužila Islamaski džihad za najnovije raketiranje i pozvala Hamas koji vlada Gazom da zaustavi tu manju organizaciju.

Palestinci masovno protestuju duž granice protiv izraelske i egipatske blokade još od kraja marta 2018. godine.

Od tada je poginulo više od 300 Palestinca, uglavnom u sukobima s izraelskim vojnicima koji su izbili tokom protesta. U nasilju je u istom periodu ubijeno sedmoro Izraelaca.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.