Izvor: B92, 13.Jan.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Veto na rezoluciju SAD o Mijanmaru

Njujork -- Kina i Rusija stavile veto na predlog rezolucije UN kojom se Mijanmar poziva da prekine progon manjinskih i opozicionih grupa.

SAD, koje su ublažile prvobitni predlog rezolucije, dobile su podršku devet od 15 članica Saveta bezbednosti UN, ali su među šest zemalja koje su se usprotivile bile Rusija i Kina, stalne članice tog tela sa pravom veta. Protiv je glasala i Južna Afrika, dok su Katar, Indonezija i Republika Kongo bile uzdržane.

"SAD su duboko >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << razočarane neuspehom Saveta da usvoji rezoluciju", rekao je ambasador SAD pri UN Alehandro Volf članicama Saveta bezbednosti.

On je rekao da bi rezolucija predstavljala snažnu i hitnu poruku Saveta bezbednosti o potrebi za promenama u Mijanmaru, čiji vojni režim "hapsi, muči, siluje i ubija spostveni narod i vodi rat protiv manjina".

Volf je naveo i da vojna hunta gradi za sebe nove gradove, dok u isto vreme okreće glavu od sve veće kolone izbeglica, trgovine narkoticima i ljudima, kao i da ne čini ništa da leči zarazne bolesti koje se šire.

Niko od 192 članice Generalne skupštine UN nije negirao zloupotrebe hunte u Mijanmaru, ali je spor bio da li to ugrožavanje ljudskih prava predstavlja opasnost po mir u tom regionu, što spada u nadležnost Saveta bezbednosti.

Rusija i Kina nisu zajedno uložile veto od septembra 1972. godine, kada su se usprotivile rezoluciji koja je predlagala nadgledanje prekida vatre na Bliskom istoku.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.