Veto Rusije i Kine na rezoluciju SAD o novim sankcijama Severnoj Koreji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Maj.2022, 11:09

Veto Rusije i Kine na rezoluciju SAD o novim sankcijama Severnoj Koreji

Rusija i Kina uložile su veto na rezoluciju Sjedinjenih Američkih Država kojom bi Ujedinjene nacije uvele nove sankcije Severnoj Koreji zbog lansiranja balističkih projektila, prenosi danas Rojters i ocenjuje da je tim potezom srušen svaki vid globalne saradnje.

Ovim potezima Kina i Rusija su prvi put javno podelile Savet bezbednosti UN otkako je to telo počelo da kažnjava Pjongjang 2006. godine.

Glasanje znači da će se Severna Koreja osećati slobodnije da >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << preduzme dalje akcije, napisao je na Tviteru zamenik američkog ambasadora u UN Džefri Preskot i dodao: "Ne možemo se pomiriti sa ovom sudbinom - to bi bilo previše opasno".

Ruski ambasador u UN nazvao je rezoluciju "putem u ćorsokak", dok je kineski izaslanik rekao da će to dovesti samo do "negativnijih efekata i eskalacije konfrontacije".

U proteklih 16 godina Savet bezbednosti je stalno i jednoglasno pojačavao sankcije kako bi se prekinulo finansiranje programa nuklearnog oružja i balističkih projektila Severne Koreje.

Sankcije su pooštrene poslednji put 2017. godine, podseća agencija.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.