Vesti u Švajcarskoj: Škola iz Argaua i srpska uspešno grade most znanja

Izvor: Vesti-online.com, 19.Sep.2017, 21:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Vesti" u Švajcarskoj: Škola iz Argaua i srpska uspešno grade most znanja

Nedavno je 16 nastavnika osnovne škole "Jovan Jovanović Zmaj" iz Obrenovca sa direktorkom Verom Đorđević boravilo u zvaničnoj poseti švajcarskoj školi Krajšsule Buhs-Ror u Buhsu (kantonu Argau) koju vodi direktor Hans-Rudi Faes.

Saradnja koja datira već pet godina ostvarena je sa jednim delom kolektiva ove velike škole u Švajcarskoj, koja se nalazi u školskoj zgradi Šurenmate, a koju vodi direktor Patrik Brak.

Te 2012. godine, kad je saradnja uspostavljena, >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << tema stručnog usavršavanja škole Šurenmate bila je integracija. Kako je nastavnica te škole Jasmina Popović rođena i odrasla u Obrenovcu, direktor škole Patrik Brack je imao ideju da se stručno usavršavanje uradi u sklopu jednog studijskog putovanja po Srbiji. U novembru 2012. godine, ta ideja je realizovana, a direktor Patrik Brak i 14 nastavnika škole Šurenmate proveli su pet nezaboravnih dana u Srbiji.

Posetili su Osnovnu školu "Vladislav Ribnikar" u Beogradu, učiteljski i Filozofski fakultet (odeljenje za istoriju) u Beogradu i O. Š."Jovan Jovanović Zmaj" iz Obrenovca.

Uzvratna poseta nastavnika škole "Jovan Jovanovi Zmaj" je na veliku radost kolega iz Švajcarske i realizovana nedavno, a pored posete školi domaćinu, nastavnici iz Obrenovca su dobili mogućnost da upoznaju Švajcarsku i posete Arau, Cirih i Lucern, obiđu zamkove u Lencburgu i Halvilu, fabriku čokolade Fredž u Buhsu i probaju kulinarske specijalitete Švajcarske.

Pored gostiju iz Srbije bili su prisutni i svi nastavnici škole Šurenmate, direktori Patrik Brack i Hans Ridi Faes, šef administracije Tomas Merkofer i generalni konzul Republike Srbije u Cirihu Zoran Jeremić.

Drage goste iz Obrenovca prvo je pozdravio direktor škole Patrik Brak. Posle toga je Hans-Ridi Faes, glavni direktor škole Krajšsule Buhs-Ror, u čijem je sklopu škola, poželeo dobrodošlicu gostima iz Obrenovca, predstavio domaćinsku školu i izrazio ponos što su dve uspešne škole ostvarile tako lepu saradnju.

Generalni konzul Republike Srbije u Cirihu Zoran Jeremić veoma se pohvalno izrazio o ovoj poseti. On je između ostalog istakao da u svom dugogodišnjem radu, kao ambasador i konzul u raznim zemljama, još nije upoznao tako lep primer međusobne saradnje i prijateljstva, kao što to imaju ove dve škole.

- Obilazak škole, upućivanje u rad kolega i razgovor sa učenicima je ispunilo svrhu naše posete. Najpre smo uživali u ceremoniji za doček gde smo ispratili prigodan program učenika njihove škole. Takođe, toplu dobrodošlicu su nam pripremile i kolege iz ove škole sa kojima smo razmenili stručna iskustva, svako u skladu sa svojim predmetom. Kako su nam veoma stručno prikazali svoj sistem i upoznali nas sa načinom rada, zainteresovali su nas da veliki deo ideja prilikom izvođenja nastavnog procesa primenimo i u svom daljem radu. Time bismo u velikoj meri poboljšali svoj rad. Posebno nas je oduševila digitalizacija kabineta i praćenja učeničkog rada, što u znatnoj meri pozitivno utiče na rad nastavnika.

- Oduševljeni smo sradčnošću naših dragih domaćina, pre svega direktora Patrika i naše drage koleginice i prijateljice Jasmine Popović, koja nas je ugostila u svom toplom domu na čemu smo joj neizmerno zahvalni - kazala je na kraju Vera.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.