Vestervele: Želim Jeremiću uspeh

Izvor: B92, 08.Jun.2012, 21:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vestervele: Želim Jeremiću uspeh

Berlin -- Ministar inostranih poslova Nemačke Gvido Vestervele čestitao je Vuku Jeremiću izbor za predsednika predstojeće 67. sednice Generalne skupštine UN.

"Ministar Jeremić dolazi na ovu funkciju u trenutku kada će se Generalna skupština baviti važnim globalnim pitanjima mira, bezbednosti, razvoja, zaštitom okoline, ljudskim pravima i humanitarnim pitanjima", navodi se u saopštenju Vestervelea.

"Želim Vuku Jeremiću mnogo uspeha i srećnu ruku u njegovom odgovornom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << radu. Nemačka će mu punom snagom pružati podršku u ispunjavanju njegovih zadataka", poručio je Vestervele u čestitki Jeremiću.

Ministarstvo spoljnih poslova Litvanije ocenilo je da je pobeda šefa srpske diplomatije Vuka Jeremića nad litvanskim kandidatom ambasdorom Dalijusom Čekulisom u UN rezultat Jeremićeve kampanje, ali i podrške Rusije.

Poraz predstavnika Litvanije "koga UN veoma pozitivno ocenjuju" u glasanju za predsedavajućeg Generalnom skupštinom UN može se pripisati prvenstveno kampanji srpskog kandidata i "punoj podršci Rusije predstavniku Srbije kao i otvorenom neprijateljstvu prema litvanskom predstavniku", navodi se u saopštenju koje je objavljeno na veb sajtu tog ministarstva.

Litvanski ministar spoljnih poslova Audronijus Ažubalis smatra da je Litvanija bez obzira na ishod glasanja dobila dosta međunarodne podrške, što, kako je ocenio, pokazuje da je njena spoljna politika priznata širom sveta i da je ta zemlja izgradila imidž aktivnog i odgovornog člana međunarodne zajednice, navedeno je u saopštenju.

Šef srpske diplomatije Vuk Jeremić predsedavaće u narednih godinu dana Generalnom skupštinom UN. Od 193 zemlje članice UN, za Jeremića je danas na Ist riveru glasalo njih 99, dok je njegovog protivkandidata, litvanskog ambasadora u UN Dalijusa Čekulisa, podržalo 85 zemalja.

Jeremićev protivkandidat, kako je navelo litvansko ministarstvo, ima dugogodišnje iskustvo u multilateralnoj diplomatiji, dobro poznaje rad UN gde je predsedavao Savetom za ekonomska i socijalna pitanja i govori pet jezika.

(Kraj) adr/mbp

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.