Izvor: B92, 11.Maj.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Verovatna umešanost Al-Kaide

London -- Počinioci napada od 7. jula 2005. na vozila gradskog prevoza u Londonu verovatno su imali "kontakt sa pripadnicima Al-Kaide".

Obaveštajnim službama su, prema izveštaju britanskog parlamenta, nedostajala sredstva da bi se izbegli napadi na londonski metro i autobuse gradskog prevoza u kojima je poginulo 56 osoba, uključujući i četvoricu kamikaza.

"Sada znamo da je Sidik Kan 2003. otišao u Pakistan gde je više meseci proveo sa Šazadom Tanverom", piše >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u izveštaju parlamentarne Komisije za obaveštavanje i bezbednost. U izveštaju se navodi da se još ne zna sa kime su se ova dvojica sastajala, ali se smatra da su "verovatno imali kontakt sa pripadnicima Al-Kaide".

"Stepen umešanosti Al-Kaide, u smislu podrške i kontrole, i dalje je predmet istrage", dodaje se u izveštaju i ističe da "agencije ne smatraju verodostojnim" to što je tajna organizacija Al-Kaide u Evropi preuzela odgovornost za napade u Londonu.

Dvojica napadača su od ranije poznati službama bezbednosti, ali nisu bili predmet dublje istrage, jer je tada bilo "većih prioriteta", piše u izveštaju, uz ocenu da je takva odluka bila "razumljiva".

U izveštaju se takođe odbacuje svaka povezanost četvorice kamikaza od 7. jula sa osobama koje su 21. jula pokušale da izvrše sličan napad, ali nisu uspele pošto im bombe nisu eksplodirale.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.