Vernici danas slave svete apostole Silu, Siluana, Kriskenta, Epeneta i Andronika

Izvor: Telegraf.rs, 12.Avg.2016, 07:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vernici danas slave svete apostole Silu, Siluana, Kriskenta, Epeneta i Andronika

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave svete apostole svetog Silu, Siluana, Kriskenta, Epeneta i Andronika.

Ovi apostoli pripadaju grupi sedamdeset apostola.

Sveti apostol Sila je poslat iz Jerusalima u Antiohiju, sa Pavlom i Varnavom, da tamo reše spor među vernima po pitanju obrezivanja. Smatrali su da ne treba obrezivati doskorašnje neznabošce kada prelaze u hrišćanstvo. Posle toga Sila je putovao sa Pavlom po Aziji i Makedoniji i postavljen je za episkopa u >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << Korintu, gde je u miru skončao život.

Sveti apostol Siluan propovedao je reči Božje sa apostolima Petrom i Pavlom, a obojica su ga spominjali u svojim poslanicama. Iz toga je očigledno da se sveti Siluan sa svakim od vrhovnih apostola u svoje vreme trudio u propovedanju Hristovog Jevanđelja i bio je saučesnik u njihovim trudovima i patnjama. U Solunu je bio episkop gde je i umro  nakon što je podneo mnoge muke za veru.

Foto: Wikipedia/Petar Milošević

Svetog apostola Kriskenta spominje sveti apostol Pavle u drugoj poslanici Timoteju.U Galatiji je bio episkop, zatim je propovedao Hrista u Galiji. U gradu Vijeni postavio je za episkopa svog učenika Zaharija pa se ponovo vratio u Galatiju gde je mučenički skončao život tokom carovanja Trajana.

Svetog apostola Epeneta sveti apostol Pavle pominje u Poslanici Rimljanima, govoreći: Pozdravite milog mi Epeneta, koji je novina iz Ahaje u Hrista. Sveti Epenet je bio episkop u Kartageni.

Svetoga apostola Andronika Pavle isto pominje u Poslanici Rimljanima, pozdravljajući ga i nazivajući ga svojim srodnikom i saradnikom . Pri tome kaže da je on znamenit među apostolima i da je pre njega poverovao u Hrista. Bio je episkop u Panoniji.

(Telegraf.rs)

Nastavak na Telegraf.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.