Izvor: B92, 02.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Venecuela preuzela naftna polja

Karakas -- Vlada Venecuele preuzela je preostala privatna naftna polja, a najavljeno je i povlačenje te zemlje iz MMF-a i Svetske banke.

Među kompanijama koje su do sada držale ta naftna polja su "Britiš petroleum", američki "Ekson mobil", "Ševron" i "Konokofilips", francuski "Total SA" i norveški "Statoil ASA". Sve kompanije osim "Konokofilipsa" u načelu su pristale na državnu kontrolu, a Venecuela je upozorila tu kompaniju da će joj oduzeti imovinu, ukoliko ne pristane >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na odluku vlade.

Predsednik zemlje Ugo Čavez najavio je i da će se ta država povući iz Svetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda, međunarodnih finasijskih organizacija sa centrom u Vašingtonu, ali se procenjuje da je ta najava pre upućena domaćoj javnosti i da je malo verovatno da će se obistiniti.

Čavez, koji nastoji da preobrazi Venecuelu u socijalističku državu, okrivio je Svetsku banku i Međunarodni monetarni fond da su svojim ekonomskim preporukama - čvršća kontrola budžeta, privatizacija i otvoreno tržište - izazvale dugotrajno siromaštvo u Latinskoj Americi.

"Želimo da izađemo. Ne želimo da budemo tamo", rekao je Čavez.

On je rekao da Venecueli više nisu potrebene institucije u kojima dominira američki "imperijalizam" i najavio planove za stvaranje alternativne finansijske organizacije koju bi predvodile države iz regiona.

Preuzimanje izvorišta nafte u Venecueli usledilo je tačno godinu dana nakon što je predsednik Bolivije Evo Morales, saveznik i istomišljenik Čaveza, naredio trupama da zauzmu gasna polja koja nisu bila pod kontrolom države.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.