Izvor: B92, 25.Apr.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Venecuela prekida saradnju sa SAD

Karakas -- Venecuela prekida vojne operacije i razmenu sa SAD, rekao je predsednik Venecuele Ugo Čaves.

Čaves, koji često optužuje Vašington da želi da ga svrgne, rekao je da je maloj grupi američkih oficira, koji i dalje drže obuku ili su na školovanju u Venecueli, poručeno da odu. "Neki od njih su vodili kampanju u venecuelanskoj vojsci, komentarišući, razgovorajući s venecuelnaskim vojnicima i kritikujući predsednika Venecuele. Bolje je za njih da odu", rekao je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Čaves.

Ambasada SAD saopštila je u petak da je pet američkih vojnih, vazduhoplovnih i mornaričkih oficira dobilo naređenje da završe svoje misije u Venecueli i žali zbog prekida programa vojne razmene, koji je trajao 35 godina.

Odnosi dve zemlje pogoršani su posle puča 2002, kada je Čaves, levičar, nakratko svrgnut. On je tvrdio da je puč podstakao i podržao Vašington, što SAD negiraju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.