Venecuela, policija suzavcem na demonstrante

Izvor: RTS, 20.Apr.2017, 19:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Venecuela, policija suzavcem na demonstrante

U Karakasu je u novim sukobima antivladinih demonstranata i policije ubijeno troje ljudi. Stotine hiljada ljudi marširale su u prestonici Venecuele protiv socijalističkog predsednika Nikolasa Madura, tražeći njegovu smenu i prevremene izbore. Istovremeno, pristalice vlade održavaju kontrademonstracije.
Tokom najvećih protesta širom Venecuele, nazvanim "Majka svih demonstracija" u Karakasu i nadomak >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << granice sa Kolumbijom, ubijeno je dvoje demonstranata. Državni mediji prenose da je ubijen i vojnik Nacionalne garde, a vlasti za to optužuju učesnike protesta koji traže smenu predsednika, zbog nestašice hrane, lekova, hiperinflacije. U naftom bogatoj 30-milionskoj zemlji, četvrtina nacije mesečno zarađuje manje od 20 dolara.

"Čekam u redu za mleko. Nemam mleko za sina, a vlasti nam bacaju suzavac", navodi jedan demonstrant.
Opozicija traži od predsednika Nikolasa Madura da objasni kako je državna kasa avetinjski prazna, u Venecueli sa bogatijim nalazištima nafte od Saudijske Arabije. Pljušte kritike na račun pogubne politike subvencija, uvedene u vreme lidera Uga Čaveza.
"Ovo je glas većine naroda. Ako vlasti neće, onda ćemo mi doneti promene. Imamo snagu, ubeđenje, disciplinu da to mirno uradimo", ističe opozicioni poslanik Migel Pizaro.
Maduro traži ostavku predsednika skupštine.
"Želim da ovu bitku dobijem na izborima sledeće godine, mirno, glasovima građana. Hulio Borges, ti koji si predsednik skupštine - ti si vođa ovog puča. Nemoj posle da se žališ kada se budeš našao pred zakonom", poručuje predsednik Venecuele Nikolas Maduro.
Do pre tri godine, Venecuela je imala izdašne prihode od nafte, koji su omogućili subvencije za hranu, lekove, pad siromaštva. Litar goriva je 100 puta jeftiniji od flaše mineralne vode. Posle smrti Čaveza, siromaštvo i ekonomski problemi su se pokazali u punom obliku. Sve je izvesniji beg stranog kapitala, nakon što su vlasti juče konfiskovale fabriku američkom Dženeral motorsu.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.