Venecuela otvorila istragu protiv Gvaida zbog nestanka struje

Izvor: NoviMagazin.rs, 12.Mar.2019, 19:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Venecuela otvorila istragu protiv Gvaida zbog nestanka struje

Vlasti Venecuele su otvorile istragu protiv lidera opozicije Huana Gvaida zbog sumnje da je učestvovao u sabotaži elektroenergetske mreže u toj zemlji.

Glavni venecuelanski tužilac Tarek Vilijam Sab objavio je danas da je otvorio istragu protiv Gvaida i naveo da je nestanak struje u zemlji podstakao nasilje i pljačke.

U Venecueli je struja nestala u četvrtak uveče, a došlo je i do prekida telefonskog saobraćaja i interneta. Veliki deo zemlje i dalje je bez električne >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << energije.

Vlada i opozicija optužuju jedna drugu za nestanak električne energije koji se nadovezao na tešku ekonomsku i političku krizu u zemlji. Zvaničnici Venecuele optužuju opoziciju koja ima podršku SAD za organizovanje sajber napada na elektroenergetski sistem, dok Gvaido i Vašington navode da je nestanak struje posledica korupcije u vladi i dugogodišnjeg lošeg upravljanja infrastrukturom. Gvaido, koji se 23. januara proglasio za privremenog predsednika Venecuele, zahteva održavanje novih izbora, tvrdeći da je prošlogodišnji reizbor socijalističkog predsednika Nikolasa Madura bio nelegalan.

Venecuela dala 72 sata Vašingtonu da povuče svoje diplomate

Venecuelanske vlasti dale su američkim diplomatama 72 sata da napuste zemlju, saopštio je danas ministar spoljnih poslova Bolivarske Republike Horhe Areaza."Diplomatsko osoblje Sjedinjenih Američkih Država mora da napusti Venecuelu u narednih 72 sata", napisao je Areaza na Tviteru i naveo da prisustvo američkih diplomata u toj latinoameričkoj državi ugrožava stabilnost zemlje, javila je ruska novinska agencija Tass.

Venecuelanski ministar je dodao da je zvanični Karakas prekinuo odnose sa Vašingtonom pošto je predsednik Venecuele Nikolas Maduro saopštio 24. januara prekid diplomatskih odnosa sa SAD-om.

Taš navodi da je američki državni sekretar Majkl Pompeo kasno sinoć izjavio da će Vašington povući preostalo osoblje iz američke ambasade u Karakasu ove nedelje.

Nema informacija koliko američkih diplomata je ostalo u Karakasu posle 24. januara, kada je Stejt department povukao deo svog diplomatskog osoblja iz Venecuele.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Venecuela otvorila istragu protiv Gvaida zbog nestanka struje

Izvor: Beta, 12.Mar.2019

Vlasti Venecuele su otvorile istragu protiv lidera opozicije Huana Gvaida zbog sumnje da je učestvovao u sabotaži elektroenergetske mreže u toj zemlji.Glavni venecuelanski tužilac Tarek Vilijam Sab objavio je danas da je otvorio istragu protiv Gvaida i naveo da je nestanak struje u zemlji podstakao...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.