Venecuela kupuje oružja za milijardu dolara!

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Jul.2008, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Venecuela kupuje oružja za milijardu dolara!

MOSKVA - Venecuelanski predsednik Ugo Čaves tražiće da kupi podmornice, pokretne raketne sisteme i tenkove od Rusije tokom svoje trodnevne posete ove nedelje kojoj je cilj promocija trgovinskih odnosa između dve zemlje, saopštili su danas ruski mediji.

Čaves, koji koristi prihode od rekordno visokih cena nafte da stvori zalihe ruskog i kineskog oružja, stiže u Moskvu rano sutra umesto večeras kao što je prvobitno najavjeno. U Moskvi će se sresti sa predsednikom Dmitrijom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Medvedevim i premijerom Vladimirom Putinom.

Ruski mediji navode da Čaves namerava da kupi sisteme za protiv avionsku odbranu 20 TOR-M1 i nekoliko podmornica na dizel pogon za preko 1 milijardu dolara.

Čaves je rekao ruskoj agenciji Itartas da takođe želi da kupi ruske tenkove za koje je rekao da su "vrlo moderni i brzi".

Venecuela takođe, prema agenciji Rojters, traži zajmove od ruskih banaka, delimično da bi finansirala svoje vojne nabavke dok sa druge strane neke od najvećih ruskih kompanija uključujući Gasprom, Lukoil, TNK-BP i Ruske Železnice nastoje da unaprede trgovinsku razmenu sa tom zemljom koja članicom organizacije proivođača nafte OPEK.

Čaves je veliki kritičar SAD, nazivajući ih imperijalističkom silom, dok Vašington smatra da je on pretnja za latinoameričku stabilnost i poziva Rusiju da razmotri planove o prodaji oružja Karakasu, navodi Rojters.

Rusija, međutim, pokušava da poveća svoj izvoz oružja u Latinsku Ameriku zbog problema sa nekim od svojih tradicionalnih kupaca kao što su Indija i Alžir koje se u poslednje vreme žalile zbog kašnjenja isporuka, porasta cena i kvaliteta proizvoda, navodi Rojters.

Posle Rusije Čaves treba da otputuje u Belorusiju, Portugal i Španiju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Čaves kupuje oružje tokom posete Rusiji

Izvor: Mondo, 21.Jul.2008

Venecuelanski predsednik Ugo Čaves tražiće da kupi podmornice, pokretne raketne sisteme i tenkove od Rusije tokom svoje trodnevne posete ove nedelje kojoj je cilj promocija trgovinskih odnosa ove dve zemlje.

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.