Venecuela: Vojska lojalna Maduru, ne priznaje Guaida

Izvor: Mondo, 24.Jan.2019, 09:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Venecuela: Vojska lojalna Maduru, ne priznaje Guaida

U Venecueli je veoma napeta situacija. Vojska Venecuele odbija da prizna predsednika parlamenta Huana Guaida koji se u sredu proglasio "legitimnim" predsednikom Venecuele iako se na čelu države nalazi Nikolas Maduro.

"Vojnici ne priznaju predsednika koji nam je nametnut pod uticajem stranih interesa i samoproklamovano, nezakonito. Oružane snage brane Ustav i garantuju nacionalni suverenitet", napisao je ministar odbrane Padrino Lopes na Twitteru.

Na antivladinim >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << protestima koji su juče održani širom Venecuele pale su prve žrtvepredsednik parlamenta Guaido se proglasio "legitimnim" predsednikom, priznalo ga je nekoliko država a onaj legalni, Nikolas Maduro, prekinuo je odnose sa SAD.

Učesnici protesta koji traže smenu Madura rekli su da im je dosta hiperinflacije, nestašica hrane i lekova, kao i migrantske krize zbog koje su brojne porodice podeljene.

Venecuela: Dva predsednika, prekid sa SAD, mrtvi...

Opozicionog lidera Huana Guaida, predsednika skupštine Venecuele koji se proglasio za privremenog predsednika, priznale su SAD, Kanada, Brazil, Argentina, Kolumbija, Paragvaj, Čile, Peru, Gvatemala, Kostarika.

Foto: Tanjug/AP Photo/Fernando Llano

U protestima protiv Madura u gradu San Kristobal u sredu su poginule dve osobe, a povređeno je još petoro ljudi, saopštile su vlasti Venecuele.

Dvojica nastradalih demonstranata ubijena su iz vatrenog oružja, rekla je portparolka ministarstva zdravlja venecuelanske države Tahira.

U neredima tokom protekle nedelje poginula je najmanje još jedna osoba, prenosi AP.

Foto: Tanjug/AP Photo/Fernando Llano

Guaido je pozvao sinoć sve zapadne ambasade da ne poštuju naloge predsednika Nikolasa Madura i ne povlače svoje diplomate, prenosi AP.

Prethodno je Maduro prekinuo diplomatske odnose sa Sjedinjenim Državama i dao rok američkim diplomatama od 72 sata da napuste Venecuelu nakon što je Vašington priznao Guaida za privremenog predsednika Venecuele.

Foto: Tanjug/AP Photo/Ariana Cubillos Nikolas Maduro

Narod protiv Madura: Pucnji, požari, ima mrtvih! VIDEO

Podršku Maduru za sada su izrazili Meksiko i Bolivija, dok su Guaida za privremenog predsednika priznale SAD, Kanada, Brazil, Argentina, Kolumbija, Paragvaj, Čile, Peru, Gvatemala, Kostarika.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.