Izvor: B92, 10.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Venecuela: Studentski protest

Karakas -- U venecuelanskom gradu Merida četiri su policajca ranjena tokom studentskih demonstracija protiv predsednika Uga Čaveza.

Razlog demonstracija su predloga Čaveza da se ukine ogrančenje broja predsedničkih mandata. Šef vencuelanske službe Građanska zaštita Antonio Rivera rekao je da su policajci upucani i ranjeni u petak dok su pokušavali da smire sukobe između suprotstavljenih studentskih grupa.

I nedavne demonstracije protiv predloženih izmena >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << podstakle su strahove od nasilja uoči referenduma zakazanog za 2. decembar na kome bi građani Venecule trebalo da se izjasne o ukidanju ograničenja predsedničkih mandata.

Rivero je rekao i da su u sukobima uključeni studenti "s obe strane", odnosno da u njima učestvuju i pristalice i protivnici Čaveza.

Jedan od zvaničnika iz oblasti gde je došlo do sukoba, govoreći pod uslovom da ostane anoniman, rekao je da je osoba na motociklu otvorila vatru na policijace.

Do sukoba između suprotstavljenih studentskih ggrupa je došlo i u sredu kada je nekoliko Čavezovih pristalica pucalo na nekoliko studenata protivnika Čavezovog režima.

Ukoliko predlog izmene ustava bude odobren na referenduma, Čavez bi mogao neograničeno da ostane na položaju, ali i da pojača kontrolu nad javnim finansijama.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.