Izvor: B92, 20.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Venecuela: Opozicioni protest

Karakas -- Desetine hiljada ljudi protestovale noćas u Karakasu protiv odluke predsednika Uga Čavesa da zatvori opozicionu TV stanicu.

Demonstranti su se okupili pošto je Čaves zatražio da se ne obnovi dozvola za emitovanje televizije RCTV kojoj postojeća ističe 27. maja. Oni su Čavesa optužili da "kasapi demokratiju zarad iskivanja socijalističke države".

Čaves je ranije rekao da je RCTV, najstarija privatna televizija u zemlji, podržala neuspešan državni >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << udar 2002. godine. On je još od tada u sukobu sa opozicionim televizijskim stanicima koje je nazvao "jahačima apokalipse". Stanicu RCTV takođe je optužio da "masnim sapunskim serijama" širi nemoral.

"Odbranimo demokratiju, odbranimo slobodu, odbranimo slobodne nezavisne medije poput RCTV", poručio je demonstrantima u Karakasu direktor RCTV Marsel Garnije, upozoravajući da Venecuela može utonuti u totalitarizam.

Iako Čaves koji je prošle godine ponovo izabran za predsednika Venecule, uživa podršku oko 60 odsto javnosti, ankete pokazuju da se većina stanovnika Venecuele ipak protivi zatvaranju RCTV osnovane još 1953. godine.

Prema analitičarima, ankete takođe pokazuju da većina od čak 70 odsto više brine da bi mogla izgubiti omiljene "sapunice", nego slobodu govora.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.