Izvor: B92, 21.Mar.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Venecuela:Luke pod kontrolom vojske

Karakas -- Vojska Venecuele raspoređena je u lukama i aerodromima u zemlji, u skladu sa novim zakonom o državnoj kontroli nad tim objektima.

Do sada su luke i aerodrome kontrolisale regionalne vlasti, od kojih su neke u rukama opozicije. Prema rečima predsednika Uga Čaveza, oni nastoje da destabilišu vladu.

Čavez je rekao da je od jutros počelo "ponovno ujedinjavanje nacije i ukidanje podele nacionalnog jedinstva, teritorije, suvereniteta".

Vojska je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << preuzela punu kontrolu nad sedam luka i aerodroma, među kojima i u gradu Marakaibu, drugom po veličini i naftnom centru na zapadu zemlje, koje je inače uporište opozicije.

Direktor Nacionalnog instituta za civilno vazduhoplovstvo Hoze Luis Martinez izjavio je da je operacija sprovedena bez incidenata i da su "nove vlasti u kontaktu sa prethodnim".

Opozicioni guverneri, koji vode pet od 22 regije, osudili su prinudno preuzimanje kontrole. Čavez je zapretio zatvorskim kaznama onima koji bi se suprotstavili novim merama.

Raspoređivanje vojske usledilo je dan nakon velikih opozicionih protesta u Marakaibou, čijem se gradonačelniku Manuelu Rozalesu, bivšem Čavezovom suparniku na predsedničkim izborima, sudi po optužbi za korupciju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.