Izvor: Politika, 28.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Veliko spremanje u diplomatiji

Zvanje ambasadora u proteklim godinama, naročito tokom poslednje decenije prošlog veka, u našoj je zemlji često bivalo devalvirano, jer je na osnovu raznih partijsko-političkih, nacionalnih, pa i privatnih "ključeva" dodeljivano i ljudima koji mu, po svojim sposobnostima, ponašanju i doprinosu državi čije interese zastupaju, nisu bili dorasli. Ovo bi, međutim, trebalo da se promeni kad stupi na snagu novousvojeni Zakon o spoljnim poslovima Srbije. Njegovom primenom počeće dugo očekivano >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << "veliko spremanje" kuće, čiji ugled i uticaj treba dovoljno ojačati kako bi, osnažena, spremno dočekala predstojeće međunarodne izazove.

"Nedavno usvojen Zakon o spoljnim poslovima Republike Srbije doprineće modernizaciji i racionalizaciji diplomatske službe, a broj zaposlenih biće prilagođen savremenim tokovima međunarodnih odnosa i potrebama Republike Srbije. U Ministarstvu spoljnih poslova je trenutno zaposleno 1.206, a od toga 90 sa zvanjem ambasadora, od kojih je 55 na radu u inostranstvu. Od kada je Vuk Jeremić imenovan za ministra spoljnih poslova Republike Srbije nije bilo otpuštanja stalno zaposlenih u MSP, a samo nekolicina je zaposlena u kabinetu ministra, što je u skladu sa Zakonom", navodi se u odgovoru kabineta ministra Jeremića na naše pitanje koje su to zakonom najvažnije predviđene promene i kako će se one odraziti na strukturu zaposlenih u MSP.

A kada će biti popunjena preostala ambasadorska mesta (u Albaniji, Belgiji, Danskoj, Velikoj Britaniji, Italiji)?

"U najkraćem mogućem roku", poručuju iz kabineta šefa srpske diplomatije.

Za ambasadora Srbije u Sloveniji je nedavno upućen dr Predrag Filipov, kao prvi od nekoliko diplomata iz Vojvodine koji će raditi u ambasadama "u okruženju". Prema dogovoru MSP i Izvršnog veća Vojvodine, severna srpska pokrajina će poslati svoje diplomate i u Mađarsku, Rumuniju, Hrvatsku, BiH i u Brisel, pri misiji EU.

Prema novom zakonu, diplomate su "nosioci diplomatskih zvanja koji su u radnom odnosu na neodređeno vreme u Ministarstvu", a ambasadori u MSP-u oni koji su proveli najmanje dve godine službovanja u svojstvu šefa stalne diplomatske misije u zvanju ambasadora. Status diplomate u zvanju "izvanrednog i opunomoćenog ambasadora" dobijaju i šefovi stalnih diplomatskih misija koje, na predlog vlade, postavlja predsednik Republike, a nisu u stalnom radnom odnosu u MSP-u.

Sadašnji nosioci zvanja ambasadora koji ne ispunjavaju uslove iz novog zakona ostaće ne samo bez titule, već i sa manjom platom.

U diplomatskoj hijerarhiji koja će, kako se očekuje, biti strogo poštovana, ispod ambasadora je ministar savetnik, ispod njega prvi savetnik, pa savetnik, zatim sekretar, pa prvi, drugi, treći sekretar i ataše (osnovni uslov za svakoga od njih je položen diplomatsko-konzularni ispit).

Diplomate napreduju u zvanjima rešenjem ministra, a na osnovu rezultata rada, stručnosti, odgovarajućeg radnog iskustva i potreba Ministarstva, navedeno je u zakonu. U članu 42, kojim se regulišu posebne mere za unapređenje diplomatskog kadra, kaže se da, u izuzetnim slučajevima, "kada potrebe diplomatske službe to uslove", ministar može bez sprovođenja konkursa doneti rešenje o prijemu u radni odnos na neodređeno vreme lica sa odgovarajućim iskustvom u "naučnoistraživačkom radu, značajnim diplomatskim iskustvom, profesionalnim znanjima i veštinama, ili iskustvom u radu u međunarodnim i drugim organizacijama".

Istim članom je predviđeno da, po odluci ministra, Diplomatska akademija organizuje povremene provere znanja, znanja jezika i veština diplomata, kao i drugih zaposlenih u MSP-u, i ako neko od njih ne prođe taj test uspešno, biće premešten na drugo radno mesto u MSP-u ili, ako nema takvog slobodnog mesta, steći će status neraspoređenog.

Ministar predlaže, a vlada postavlja generalnog konzula Srbije u inostranstvu (šefove ostalih konzularnih predstavništava imenuje i razrešava ministar).

Na predlog ministra i uz saglasnost države prijema, vlada može da postavi počasnog konzula, osobu od izuzetnog ugleda koja, bez obzira na državljanstvo, želi da zastupa interese Srbije u inostranstvu. On je "konzul" samo po imenu, jer ne obavlja konzularne poslove, niti prima platu od naše države kao ostale diplomate, ali postupa saglasno politici i stavovima srpske vlade i na osnovu instrukcija šefa stalne diplomatske misije Srbije u toj zemlji. Srbija je dosad imenovala pedesetak počasnih konzula u svetu.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.