Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Maj.2008, 00:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Veliko poprište Sadr Siti - skoro hiljadu mrtvih

BAGDAD - Od početka borbi, krajem marta, između islamskih ekstremista i američkih vojnika u severoistočnom kvartu Bagdada Sadr Sitiju ubijeno je najmanje 925 ljudi, a 2.605 je ranjeno, saopštio je novinarima u Bagdadu portparol iračkih bezbednosnih snaga Tahsin Šeikli.

Borbe između pristalica radikalnog verskog lidera Moktade al Sadra i američkih vojnika započele su ubrzo posle 17. marta, kada je Sadr dao dozvolu pripadnicima svoje milicije na "samoodbranu, posebno >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << protiv okupatora".

Kako podseća italijanska agencija Ansa, iračke snage su 25. marta uz podršku američkih helikoptera i aviona napale pripadnike Sadrove milicije u Basri i ofanziva se ubrzo prenela na Sadr Siti i druge šiitske gradove na jugu Iraka.

Irački premijer Nuri al-Maliki izjavio je danas na konferenciji za štampu u Bagdadu da su specijalne snage poslate u Sadr Siti da bi iskorenile "bande", aludirajući na miliciju armije Mahdi Moktada al-Sadra. "Glavni uslov za prekidanje ofanzive je da svo oružje bude u rukama vlade", rekao je Maliki. Preostali uslovi iračke vlade su da milicija preda oružje i da se borci predaju vlastima.

Međutim, Moktada Sadr je odbacio ove uslove i rekao svojim sledbenicima da nastave da pružaju otpor američkoj okupaciji Iraka i da se ne bore protiv Iračana.

Samo u poslednja 24 časa ubjeno je 35 ljudi, a 129 je ranjeno u Sadr Sitiju, većinom žene i deca.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.