Veliki test za braću Kačinjski

Izvor: Blic, 15.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Veliki test za braću Kačinjski

Izvan Poljske braća Kačinjski često se prikazuju kao zabavne figure, duo lakrdijaša koji vlada uz pomoć sentimentalizma i pobožnosti. Bili su izloženi javnoj poruzi zbog uporne odbrane poljskih interesa u Briselu i prividne paranoje zbog unutrašnjih neprijatelja. Međutim, partija Pravo i pravda (PiS) nije šala, i bila bi greška potceniti simpatije koje uživa kod kuće.

PiS je spreman za pobedu na prevremenim parlamentarnim izborima 21. oktobra, čak iako je poslednja >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << vlada, predvođena ovom partijom, pala pre samo dva meseca. Ispitivanja javnog mnjenja pokazuju da su vladajuća stranka i glavna opoziciona partija Građanska platforma (PO) gotovo izjednačeni. Borba će biti teška, ali oko jednog se svi slažu, naime da će predstojeći izbori definisati postkomunističku Poljsku.

Podrška koju uživaju Jaroslav, premijer, i Leh, predsednik, zasniva se na široko rasprostranjenom strahu od promena, koji datira od pada komunizma 1989. Mnogi Poljaci osećaju da su promene kod njih nastupile zbog korumpiranih, udaljenih i suviše učenih lidera. „U Poljskoj postoji duboka tradicija netrpeljivosti masa u odnosu na plemstvo", kaže jedan zapadni diplomata i dodaje da „PiS stiže do svih onih koje su postkomunističke elite zapostavljale".

U ovoj pobožnoj katoličkoj zemlji blizanci Kačinjski usklađuju svoju politiku sa politikom Katoličke crkve, protiveći se braku homoseksualaca i abortusu, i promovišući porodične vrednosti.

Ali, glavna tačka programa PiS, u poslednje dve godine, bila je kampanja da se iskorene ostaci komunističkog činovničkog sistema, prvenstveno iz vojno-obaveštajne službe i ministarstva spoljnih poslova.

Braća Kačinjski su oduvek bili nemilosrdni prema svojim kritičarima. Čak i članovi njihove partije bili su otpuštani zbog neslaganja sa premijerom. Takvo ponašanje šteti ovoj partiji na izborima. Geremek je postao heroj za mnoge na domaćoj sceni, ali i van zemlje, zato što je odbio da potpiše bilo kakvu sličnu deklaraciju, navodeći da vlada pokušava da zaplaši neprijatelje.

Čini se da glavna opoziciona partija Građanska platforma (PO), dobija sve veći podršku javnosti, nakon prošlonedeljnog TV duela, u kome je njen lider Donald Task oduvao premijera Kačinjskog. Pomenuti TV duel, prema mnogima, predstavlja značajan preokret. Analitičati su debatu dvojice lidera opisali kao „borbu gladijatora", koji žele da se nađu na čelu vlade u ovoj bivšoj komunističkoj zemlji sa 38 miliona stanovnika.

Iako je Kačinjski bio favorit, nastupio je nervozno, dok je Task uspeo da pošalje liberalnu poruku svoje partije, napadne sagovornika zbog neispunjenih obećanja i iskoristi ovaj duel kako bi privukao neodlučne glasače. Ispitivanje javnog mnjenja, na uzorku od 1.500 Poljaka nakon emisije, pokazalo je da PO uživa podršku od 39 odsto, u odnosu na 29 odsto podrške PiS.

Četiri scenarija

PiS pobeđuje
- Ukoliko PiS dobije dovoljno glasova da osvoji tesnu većinu u parlamentu, to bi značilo učvršćivanje braće Kačinjski na vlasti. Oni bi najverovatnije zadržali svoju umerenu liniju skepticizma prema EU, protiveći se brzom uvođenju evra i Amerike kao glavnog partnera Poljske.

PiS na prvom mestu, ali bez većine - Braća Kačinjski moraće da plate visoku cenu u mestima u parlamentu i političkim koncesijama ukoliko budu prinuđeni da stupe u koaliciju, jer su protiv sebe okrenuli većinu potencijalnih partnera stilom „sve ili ništa". Njihov izbor bio bi PO. Takva koalicija imala bi dvotrećinsku većinu u parlamentu, koja bi mogla da menja ustav.

Alternativna koalicija - Tesna pobeda PiS ili pobeda PO mogla bi značiti da bi trenutne opozicione partije mogle da formiraju većinsku koaliciju. Predvođene PO, mogle bi uključiti i Levicu i demokrate (LiD), kao i malu Seljačku stranku. Istraživanja pokazuju da bi većina Poljaka podržala takvu koaliciju, koja bi vratila Poljsku u glavne tokove EU. PO bi, takođe, mogla da formira sama vladu, ako obezbedi potpunu većinu.

Manjinska vlada - Visoki stepen netrpeljivosti među poljskim partijama mogao bi ipak da natera pobednika, bilo da je to PO ili PiS, da deluje kao manjinska vlada, što bi najverovatnije značilo nesigurnu vladu i izbore već početkom 2008. godine.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.