Veliki protesti protiv Berluskonija

Izvor: B92, Beta, 13.Mar.2010, 21:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Veliki protesti protiv Berluskonija

Rim -- Više desetina hiljada ljudi, predvođenih liderima opozicije, protestovalo je u Rimu protiv italijanskog premijera Silvija Berluskonija.

Organizatori protesta na rimskom trgu Pjaca del popolo navode da pozivu opozicije odazvalo oko 200 000 ljudi, dok je policija saopštila da je demonstranata bilo oko 25 000, precizirala je ANSA.

Protest pod sloganom "Demokratija, legalnost, rad. Da - pravilima i zakonu. Ne - prevarama. Za pobedu!" organizovale su stranke levog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << centra predvođene Demokratskom strankom (PD), najvećom opozicionom partijom.

Veliki broj demonstranata nosio je marame ljubičaste boje koja je simbol "anti-berluskonijevaca".

"Dosta!", "Birači (Berluskonijevog) PDL-a Glasajte za Ali Babu, za njega barem znate da ima samo 40 razbojnika!" i "Napred Mančester!" (zbog nedavne pobede fudbalskog kluba Mančester nad Berluskonijevim Milanom od 4:0) - neke su od poruka sa transparenata.

Lider PD-a Pjer Luiđi Bersani rekao je da će opozicija na regionalnim izborima 28. i 29. marta poručiti da je "drugačija Italija moguća".

"Borićemo se protiv Berluskonija. On ne može viš govoriti o budućnosti naše zemlje", kazao je on.

"Premijer radi sve osim onoga sto je njegov posao. Program vlade je u rukama samo jednog čoveka, koji se bavi samo izradom zakona za sebe i svoje", poručio je Bersani.

"Demokratija i rad su bratske reči: to kaže najlepši Ustav na svetu!", kazao je lider PD-a. On je dodao da glavni cilj nov vlade treba da bude "rad, školstvo i zdravstvo" i da će to biti fokus kampanje opozicije na regionlnim izborima.

Pored Bersanija, na protestu su govorili i lider stranke talija vrednosti (IDV) Antonio di Pjetro i predsednica Radikalne stranke Ema Bonino.

Kako je javila ANSA, slične manifestacije održane su u još nekim gradovima Italije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.