Veliki požari bukte u Albaniji, uhapšene četiri osobe

Izvor: B92, 19.Avg.2023, 23:57

Veliki požari bukte u Albaniji, uhapšene četiri osobe

Albanska policija saopštila je da je u poslednja 24 sata uhapsila četiri osobe zbog izazivanja požara.

Vojnici i vatrogasci raspoređeni su u priobalnim turističkim oblastima da se bore protiv širenja šumskog požara.

Mnogi farmeri u Albaniji zapalili su obrađena polja kako bi očistili strnište, korov i otpad pre setve novog useva. Albanija je u julu identifikovala i optužila 14 osoba za podmetanje požara, prenosi Rojters.

Dvojica farmera uhapšena >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su zbog izazivanja požara u blizini turističkog sela Keparo ostavljajući desetine zapaljenih hektara i ugrožavajući kuće i plantaže maslina. Policija je objavila snimke dronom na kojima dvojica policajaca trče za jednim od muškaraca na brdu i na kraju ga hapse.

Albanska vojska je saopštila da je poslala 40 vojnika da pomognu lokalnim vlastima u borbi protiv požara. Požar velikih razmera je izbio u blizini turističkog naselja Himara, gde su upućeni pripadnici policije, a u gašenju je uključen i helikopter.

Policija je saopštila da su dve osobe u istočnom gradu Elbasanu takođe uhapšene zbog spaljivanja zemlje nakon što je vatra izmakla kontroli i proširila se na druga područja. Policija je apelovala na građane da "ni pod kojim uslovima ne pale vatru jer je ovo krivično delo i kažnjivo po zakonu".

Albansko ministarstvo odbrane saopštilo je da je u prve dve nedelje avgusta prijavljeno 95 požara. Premijer Albanije Edi Rama rekao je da je paljenje šuma varvarski zločin koji mora biti nemilosrdno kažnjen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.