Veliki odziv birača u Izraelu

Izvor: Mondo, 22.Jan.2013, 19:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Veliki odziv birača u Izraelu

Veliki broj Izraelaca odaziva se danas pozivu na opšte izbore na kojima se očekuje pobeda bloka takozvanih jastrebova koji predvodi dosadašnji izraelski premijer Benjamin Netanijahu.

Centralna izborna komisija je saopštila da je zabeležena rekordna izlaznost do 16 sati, odnosno da je 46, 6 procenata od 5,65 miliona glasača glasalo. To je najviši odziv od 1999. i za 4,7 posto veći nego na prethodnim izborima 2009.

Takav odziv bi mogao da ide na ruku partijama levog >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << centra, nagoveštavala su ispitivanja javnog mnjenja pred izbore. Međutim, i dalje se očekuje pobeda desničarskog saveza Netanijahuovog Likuda i partije Izrael naš dom (Israel bejtenu), uprkos činjenici da je dosta njihovih glasova otišlo novom rivalu na desnici partiji Jevrejski dom.

Netanijahu se danas već žalio na relativno nisku izlaznost u tradicionalnim kvartovima svog Likuda. "Postoje izveštaji da u regionima koji su tradicionalno bili uporišta Likuda izlaznost manja od nacionalnog proseka", rekao je Netanijahu prilikom posete biračkom mestu u Ašdodu, apelujući na sve generacije likudovaca da glasaju.

I pre početka izbora predviđalo se da će lista koju predvodi Netanijahu osvojiti 32 poslanička mandata, što je 10 manje nego što su te dve partije imale u dosadasnjem Knesetu.

Ipak, sa drugim desničarskim i verskim partijama imaće tesnu većinu od 63 poslanika u parlamentu od 120 mesta, sudeći po anketama.

U slučaju da Likud - Bejtenu osvoji najviše mandata Netanijahu (63) će treći put postati premijer. On je inače drugi izraelski političar po broju godina na toj funkciji, šest, dok je otac nacije David Ben - Gurion prvi sa skoro 14.

(Tanjug Foto Tanjug AP)

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

Veliki odziv birača u Izraelu, Netanijahu favorit

Izvor: Blic, 22.Jan.2013

Veliki broj Izraelaca odaziva se danas pozivu na opšte izbore na kojima se očekuje pobeda bloka takozvanih jastrebova koji predvodi dosadašnji izraelski premijer Benjamin Netanijahu. Najviši odziv na izbore od 1999...Centralna izborna komisija je saopštila da je zabeležena rekordna izlaznost do...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.